IT

Skyver ut de små operativsystemene

PEKER OPPOVER: Teknisk direktør Hans Christian Lønstad i Data Respons sier at stadig flere av de som bruker innebygget elektronikk foretrekker Linux og Windows.
PEKER OPPOVER: Teknisk direktør Hans Christian Lønstad i Data Respons sier at stadig flere av de som bruker innebygget elektronikk foretrekker Linux og Windows. Bilde: orv
20. apr. 2009 - 13:01

Norske Data Respons har gjennomført en undersøkelse blant sine kunder for å undersøke hvordan de ser på utviklingen innen innebygde operativsystemer, eller embedded OS som man sier i bransjen.

Slike systemer er bygd inn i alt fra vaskemaskiner og videokonferansesystemer til våpenplattformer og brusautomater.

Standardisering

Kanskje ikke helt overraskende går utviklingen raskt mot en standardisering og det er Linux og Windows som vinner frem, på bekostning av et veldig stort antall slike operativsystemer som har vært i bruk til nå.

– I motsetning til i PC-verdenen, som domineres helt av Intel og Microsoft, er det ikke slik med innebygde systemer. Selv om Linux og Windows har over 70 prosent markedsandel i vår undersøkelse, og at denne utviklingen ser ut til å fortsette, finnes det fremdeles veldig mange produkter som er bygget opp på andre plattformer og mange er basert på komponenter som det kan være vanskelig å få tak i eller støtte for. I innebygde datasystemer brukes det en lang rekke ulike komponenter, kort og prosessorer, men trenden er helt klart mot standardisering her også, sier teknisk direktør i Data Respons, Hans Christian Lønstad.

Malt seg inn

Han sier at mange bedrifter finner ut at de gjennom mange år har malt seg inn i et teknologihjørne hvor utviklingen stopper opp.

– Da kan de få store problemer med å videreutvikle produktene sine. Hvis en komponent forsvinner fra markedet faller det hele sammen som et korthus i tillegg at mange bedrifter er for små til å opprettholde og videreutvikle kompetansen sin, sier Lønstad.

Han peker på at det ikke alltid er prisen som gjør at Linux og Windows vinner frem.

Like viktig er det at det er stor tilgang på kompetanse og verktøy og systemene utvikles raskt i takt med nye behov slik som kommunikasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.