KLIMA

Skyter opp CO2-satellitt

Orbiting Carbon Observatory skal finne ut hvor på kloden CO2 produseres, og hvor den lagres eller forsvinner.
Orbiting Carbon Observatory skal finne ut hvor på kloden CO2 produseres, og hvor den lagres eller forsvinner. Bilde: NASA
Stein Jarle Olsen
20. des. 2008 - 10:12

NASA skal skyte opp en egen satellitt som skal finne ut hvor på jordkloden det slippes ut mest CO2 – og hvor CO2 absorberes.

Først ut

Satellitten, som har fått navnet OCO – Orbiting Carbon Observatory – er NASAs første som er dedikert til å kartlegge karbondioksid, skriver BBC.

OCO skal måle CO2-konsentrasjonene i området nærmest bakken, der oppvarmingseffektene merkes best.

Dataene fra satellitten skal hjelpe forskerne å finne ut hvor klimagassen kommer inn i atmosfæren, og hvor den blir absorbert av planter og havområder.

Fanges - men hvor?

Blant annet er det bred enighet om at det absorberes mye CO2 et eller annet sted midt på den nordlige halvkule.

Men om det er i Russland eller Nord-Amerika, det er det ingen som vet. Dette er blant mysteriene man håper OCO skal hjelpe til å finne ut av.

Satellitt-tog

Observatoriet har kun ett instrument om bord: Et spektrometer som bryter opp sollyset reflektert fra jorda til ulike farger, og analyserer hvor mye CO2 og oksygen som finnes. OCO skal lage månedlige kart over karbondioksid med en nøyaktighetsmargin på 1 %.

Satellitten vil inngå i et ”tog” av satellitter med de andre klimainstrumentene ”Aqua”, ”Cloudsat”, ”Calipso”, ”Parasol”, ”Glory og ”Aura”.

Flere satellitter

OCO skal skytes opp fra Vandenberg-basen i California 23. februar.

Japan har også planer om å skyte opp en CO2-satellitt, GOSAT, og Europa vurderer to ulike; A-SCOPE og BIOMASS, som kan være i luften innen 2016.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.