NETTARKIV

Skuffer unna med 3D-verktøy

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
18. mai 2006 - 16:25

Bedriften er slett ingen nybegynner på DAK-siden. – Allerede i 1986 begynte jeg å bruke AutoCAD. Egentlig fortsatte vi bare å tegne streker, men nå på skjermen i stedet for tegnebrettet, forteller teknisk leder Kåre Dalane. Neste trinn skjedde i 1988 da de fikk et NC-styrt skjærebord og kunne skjære ut platedelene direkte fra AutoCAD.

Etter dette skjedde det ikke mye på DAK/DAP-siden annet enn at de fulgte med på oppgradering av nye AutoCAD-versjoner. Da 3D-programmet Mechanical Desktop ble introdusert, ble det gjort et forsøk på å bruke dette i stedet for AutoCAD, men det ble ingen suksess.

Trenger motivasjon

– Når du skal gå over fra et 2D konstruksjonsverktøy til 3D, skal mange ting klaffe. Like viktig er medarbeidernes motivasjon. Vi kom ganske ikke helt i gang av flere grunner, forklarer han.

Etter hvert kom også behovet for MPS-system (material- og produksjonsstyringssystem) inn i bildet, og valget falt på Microsofts Navision. Dette systemet kobler sammen funksjoner som økonomi, produksjon og kundehåndtering. – Kort sagt holder det rede på hele bedriften, sier Dalane.

– Vi ble da klar over at vi også hadde et sterkt behov for å ta i bruk 3D på konstruksjonssiden fordi et slikt system ville arbeide skikkelig sammen med virksomhetssystemet, sier driftsleder Runde Storhaug. Mye av de samme data skal brukes av begge systemene, og da var det viktig å unngå inntasting av data to ganger.



Over til Inventor

De fikk med sine leverandører av programvarene og satte opp kravspesifikasjon. I fjor høst gikk de også over til å bruke Inventor som DAK-verktøy. Da tok de spranget over fra AutoCAD til Inventor.

– Da vi innførte Inventor, følte vi at det var større motivasjon for å ta i bruk moderne 3D-verktøy, sier Dalane.

– Dessuten er det lavere brukerterskel på Inventor. I tillegg hadde vi vår DAK-leverandør Cad Q s til å hjelpe med opplæringen, forklarer Storhaug. I alt arbeider fire mann til daglig med konstruksjon av produktene. AutoCAD brukes nå bare i forbindelse med gamle produkter.

Det integrerte systemet ble satt i drift i mars i år. – Når vi skal produsere, skjer konstruksjonen fra Inventor, mens andre ting i forbindelse med produksjonen skjer gjennom Navision. Her styres alle tegninger, materialer, stykklister, lagerhold, pris etc, sier Storhaug.



Sparer ett årsverk

Neste trinn med effektivisering av produksjonen går ut på samle alle delene som skal skjæres ut av samme stålplater slik at materialet blir best mulig utnyttet. Ikke minst en skikkelig økning av stålprisene gjør dette svært viktig. – Vi har sagt at med det nye systemet skal vi oppnå sparing av ett årsverk, og det tror vi at vi skal greie, sier Storhaug.

Suksessen til skuffene skyldes at mye av det fabrikkfremstilte utstyret til maskinene ikke er tilpasset norske forhold slik entreprenørene ønsker det. – Det er vår eksistensberettigelse, sier Dalane. Han hevder bestemt at de har fått bedre kvalitet på produktene etter at de startet å konstruere i 3D.

– Konstruktørene får en bedre forståelse for hvordan ting skal lages. Det er også lettere å vise kunden hvordan en nykonstruksjon ser ut, legger Storhaug til.



Aanalyse

Analysemulighetene av konstruksjonen i Inventor er også en ting konstruktørene setter pris på. Riktignok er mange deler i en skuffe sterkt overdimensjonert fordi de skal tåle slitasje. Også gjenbruk av konstruksjonsdata er viktig.

På årsbasis produseres rundt 1500 produkter. – Når vi vet at vi til enhver tid har 200 forskjellige produkter i produksjonen, som i snitt består av 40 forskjellige deler, blir det et stort antall deler vi skal holde rede på, sier Dalane.

I fjor omsatte bedriften som har 75 ansatte for ca. 80 millioner kroner. Rundt 20 prosent går til eksport. Mye via Belgia for å ende opp i land f.eks. i Afrika, men de har også eksportert sidetippskuffer til hele verden, bl.a. Kina.



ANTALL ANSATTE: 75

PRODUSERER: Skuffer til anleggsmaskiner

OMSETNING: Ca. 80 mill. kroner

AKTUELL MED: Integrert DAK/DAP og MPS









Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.