OLJE OG GASS

– Skuffende mange hendelser på sokkelen

Flere hendelser med fallende gjenstander skjer på boredekket. På litt mer enn en uke har det vært sju fallende gjenstander på sokkelen.
Flere hendelser med fallende gjenstander skjer på boredekket. På litt mer enn en uke har det vært sju fallende gjenstander på sokkelen. Bilde: Harald Pettersen
Maiken Ree
30. des. 2010 - 10:11

Hvert år blir i gjennomsnitt ti ansatte i olje- og gassindustrien skadet av fallende gjenstander. Oljeindustriens Landsforening (OLF) har opprettet egen arbeidsgruppe som skal komme med en rekke konkrete tiltak for at antall hendelser skal bli færre.

Likevel ser Petroleumstilsynet (Ptil) at det fortsatt er et alt for høyt antall hendelser på sokkelen som involverer fallende gjenstander.

– Det er et poeng at fallende gjenstander har vært på agendaen i lengre tider. Det er skuffende å se at det fortsatt skjer så hyppig som det gjør, sier Ptil-direktør Magne Ognedal til Teknisk Ukeblad.

Ingen granskning

Ognedal vil ikke kommentere om sju hendelser i løpet av litt over en uke er et spesielt høyt tall.

– Da må man se på historien og sammenligne. Men at det er for mange hendelser, er helt sikkert. Vi ser at dette problemområdet må næringen gjøre mye med, sier Ognedal.

For kort tid siden varslet Ptil at de ville granske en hendelse på Njord-plattformen, etter at en 23 tonn tung gjenstand falt ned på boredekk.

Les også: Nok en Ptil-granskning

Ptil vil ikke iverksette granskning av noen av juleukens hendelser.

Magne Ognedal, direktør i Ptil, er skuffet over hyppigheten av fallende gjenstander på sokkelen. Ptil

Hendelsene består av:

17. desember oppstod en hendelse på Songa Delta under boring av brønn 24/12-6S T2. Under tripping i hullet falt en gjenstand fra fingerbord ned til boredekk.

Gjenstanden landet i avsperret område en meter fra rotasjonsbordet. Vekten av gjenstanden er 250 gram med en fallhøyde på 24,65 meter.

Hendelsen førte til driftsstans. Det norske oljeselskap står oppført som ansvarlig.

Stålplate

Den 18. desember falt nok en gjenstand på Ula D. En stålplate ble identifisert å ha falt ned fra en høyde på fire meter i et normalt ubemannet område av boreområdet. Stålplaten har en størrelse på ca 3 meter x 0,3 meter, og har en vekt på 11 kilo.

Ingen personell ble utsatt for fallet. BP står oppført som det ansvarlige selskapet.

Heidrun

Onsdag 22. desember falt en gjenstand, denne gang på Heidrun TLP. I forbindelse med oppstart av kjøring av 13 3/8” casing med Case running tool (CRT), løsnet CRT fra saversub i DDM. På dette tidspunkt var nederste ende på CRT stukket ca en halv meter inn i toppen av casingrørlengden.

Dette medførte at CRT falt ca 0,5 meter ned innvendig i casingen, og ble stående i toppen av casing-rørlengden. Det befant seg ingen personer i rød sone på boredekk under hendelsen. Vekten på CRT er ca 2,3 tonn, og lengden er 3,9 meter. Statoil er den ansvarlige for Heidrun.

Uskadet

Neste fallende gjenstand falt den 24. desember på Gyda-innretningen. Ved forflytning av kjemikaliebeholder med traverskran og pallegaffel, falt beholder av pallegaffel til dekket.

Vekten er på 1000 kg, og fallhøyden er på 0,95 centimeter. Både fører av traverskran og person som styrte pallegaffel var riktig plassert for oppgaven, og ble ikke påført skader. Ingen andre personer befant seg i området. Talisman er ansvarlig.

I sjøen

På julaften falt det en gjenstand på ExxonMobils Ringhorne-felt. En person arbeidet med transporttralle for kjeledresser. Under arbeidet ble en del av tralleveggen tatt bort. Denne glapp og falt ned i en glipe mellom rekkverk og dekk. Delen falt videre til åpen sjø.

Vekten på tralleveggen er 2,2 kg, og størrelsen er målt til 94 x 1,9 cm. Fallhøyden er 30 meter til sjø. Ingen personer befant seg i området da gjenstanden falt.

Teekay gransker

2. juledag, 26. desember, hadde Teekay Petrojarl en hendelse på Petrojarl 1/Glitne. En luftslange var skjøtet like ved tankluken på ballasttank 8 og hang ned i ballasttank. Det var ikke påkoblet verktøy nede i ballasttanken, men slangen var trykksatt. Det ble oppdaget at koblingen nede i ballasttank lakk, og det ble gitt beskjed om at lufttilførsel skulle stenges.

Da lufttilførselen ble stengt, løsnet koblingen oppe ved tankluken. Skjøten hadde ikke sekundær barriere montert, og dermed falt slangen ned til bunnen av tanken. Deler av slangen traff en stillasbygger som stod nede i ballasttank i skulderen. Fallhøyden er 14,8 meter og slangen veier 0,41 kg per meter. Hendelsen blir gransket av Teekay Petrojarl. Statoil står oppført som den ansvarlige.

Oljetønne

Neste hendelse oppstod 27. desember på Maersk Giant, under boring på Trym-feltet. Ved transport av en oljetønne falt denne ut av løftearrangementet. Tønnen falt til dekket, innenfor et avsperret område.

Fallhøyden er 11,5 meter, og vekten med innhold er 158 kg. Hendelsen blir gransket på nivå 1. Ansvarlig for hendelsen er Dong E & P Norge.

Hendelsene er beskrevet i henhold til Ptils varslingsbrev.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.