OLJE OG GASS

Skremmende start på året

IKKE FORNØYD: Ptil-direktør Magne Ognedal.
IKKE FORNØYD: Ptil-direktør Magne Ognedal. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
27. apr. 2011 - 15:07

Stavanger: I går ble mannskapet sendt i livbåtene på oljeplattformen Oseberg Øst i Nordsjøen etter en gasslekkasje. 1. påskedag fikk Statoil gasslekkasje i et stigerør på Njord. Gasslekkasjen har kommet tett den siste tiden.

Petroleumstilsynet krever nå at bransjen tar grep. Ognedal er svært kritisk til at antallet gasslekkasjer ser ut til å stige.

– Vi må utfordre næringen til å redusere antallet lekkasjer. Ptil mener det er helt nødvendig at sikkerheten stadig forbedres. Det har vært masse gasslekkasjer i år. Jeg liker det ikke, sier han.

Gasslekkasjene øker: Oljebransjen må ta grep

Mange lekkasjer også i fjor

Ptil-sjefen presenterte i dag rapporten Riskinivået i Norsk Petroleumsproduksjon (RNNP) for 2010. Den viser at antallet gasslekkasjer og brønnhendelser har stabilisert seg på et høyere nivå enn man oppnådde i 2007.

I 2010 er det spesielt lekkasjer i kategorien 0,1-1 kg/s som øker. Det ble registrert én lekkasje med rate over 10 kg/s i 2010. Gasslekkasjer har stort potensial for å gjøre skade på grunn av eksplosjonsfaren.

Økning i brønnkontrollhendelser

Samtidig som næringen uten å lykkes har fokusert hydrokarbonlekkasjer, har antall brønnkontrollhendelser utviklet seg negativt. Fram til 2008 var det positivt, men i perioden 2008-2010 er det igjen en økning, fra 11 hendelser i 2008 til 28 i 2010.

– Det er svært viktig at næringen nå kommer opp med gode tiltak for å snu denne utviklingen, sier Ognedal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.