KRAFT

Skotter kritiske til kraftlinje

NYE LINJER: Nå får disse gutta mye større kraftlinjer å bryne seg på. Scottish Power Transmission har fått ja til å bygge en 400 kV kraftlinje til nord-Skottland for å få plass til mer fornybar energi.
NYE LINJER: Nå får disse gutta mye større kraftlinjer å bryne seg på. Scottish Power Transmission har fått ja til å bygge en 400 kV kraftlinje til nord-Skottland for å få plass til mer fornybar energi. Bilde: Scottish Power
Kjetil Malkenes Hovland
7. jan. 2010 - 14:43

Den skotske regjeringen har sagt ja til kraftlinjen Beauly-Denny trass i kraftig motstand fra miljøvernerne.

En 132 kilovolts (kV) linje skal erstattes med en 400 kV-linje slik at ny vind- og havenergi i nord-Skottland kan mates inn på nettet.

Kraftlinjen vil koste 330 millioner pund. 800 master skal erstattes med 600 nye og høyere master på opp til 65 meters høyde.

Stiller krav

For å blidgjøre miljøvernerne som frykter for påvirkningen på naturen har regjeringen satt en del krav, særlig i naturskjønne områder som Plean, Stirling og Crieff. Man skal blant annet jobbe sammen med lokalmiljøene for å redusere de visuelle skadene i naturen.

– For å sikre utviklingen i Skottland må vi diskutere med lokalsamfunnene, sier energiminister Jim Mather ifølge Business Green.

Kraftlinje satt opp i Skottland av Scottish Power Transmission.
– For å sikre utviklingen i Skottland må vi diskutere med lokalsamfunnene, sier energiminister Jim Mather ifølge Business Green. KRAFTLINJER: Slike blir det flere av når man skal ha mer fornybar energi inn i kraftsystemet, både i Norge, Skottland og de fleste andre land. Scottish Power

50 prosent av Skottlands elektrisitet skal være fornybar innen 2020, og mye skal eksporteres til England.

– Saudi-Arabia for havenergi

Det er planlagt over 50 fornybarprosjekter i nord-Skottland på rundt 4200 megawatt (MW). Det inkluderer også store vindparker på Shetland og Caithness. Landet har store planer innen havenergi, og førsteminister Alex Salmond sa i 2009 at sundet Pentland Firth mellom Skottland og Orknøyene kan bli «et Saudi-Arabia for havenergi».

Men kraftproduksjon krever kraftlinjer for å få strømmen fram til markedene i sør. Organisasjonen Electricity Strategy Network Group sier i en studie at Beauly-Denny-kraftlinjen må til hvis Storbritannia skal klare å kutte i CO2-utslippene.

Mange oppgraderinger trengs

«Den foreslåtte oppgraderingen av Beauly-Denny er et viktig steg i å utvikle et overføringssystem i Nord-Skottland som har kapasitet til å tilfredsstille de foreslåtte fornybarprosjektene,» het det i studien.

Mellom 250 og 500 mann vil være i jobb på kraftlinjen, som skal være ferdig i løpet av ti år.

Den skotske regjeringen planlegger nå flere oppgraderinger, og en ny 275 kV kraftlinje mellom sør og vest i landet. De vil styrke overføringen mellom Skottland og England, oppgradere linjer på østkysten og installere nye havkabler til de ytre Hebridene og Shetland.

Les Scottish Powers søknad for Beauly-Denny her

Miljøvernere vil ha kabler

I likhet med norske luftspenn-motstandere mener miljøvernerne i John Muir Trust at kabler er bedre enn luftspenn og kraftlinjer gjennom naturen.

– Undervannskabler er nå anerkjent av industrien som den beste måten å transportere elektrisitet over lange avstander, spesielt hvis de kommer fra offshore-kilder, sier Helen McDade i miljøvernorganisasjonen ifølge Business Green.

Men vindbransjen i Storbritannia er fornøyde med avgjørelsen, som kan få fart på fornybarprosjektene. En ferdig linje kan gi rom til 1420 MW offshore vind, 540 MW vind på land og 750 MW bølge- og tidevannskraft, mener de.

– Dette er gode nyheter for vindindustrien i Storbritannia, det er det første steget til å bygge et elnett for det 21. århundret som kan koble sammen grønn energi fra ulike deler av landet, sier elnettsjef Guy Nicholson i den britiske vindkraftorganisasjonen BWEA.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.