KRAFT

– Skjønner at folk er skeptiske til karbonfangst

Bellona-leder Frederic Hauge forstår folks skepsis mot CO2-fangst og -lagring.
Bellona-leder Frederic Hauge forstår folks skepsis mot CO2-fangst og -lagring. Bilde: Ståle Andersen
Stein Jarle Olsen
10. nov. 2009 - 10:54

– Vi har et problem med å nå ut. Det er mange som bruker usikkerheten til å spre angst, også i miljøbevegelsen, sier Hauge til NTB.

Betrodd

Bellona har jobbet tett med karbonfangst og – lagring, såkalt CCS, i en årrekke og er en betrodd rådgiver for EU-kommisjonen på området. Forståelsen for CCS har blitt sterkere og sterkere i industrien og blant myndigheter, mener Hauge, men ikke blant folk flest i Europa.

Derfor mener han det nå blir avgjørende viktig å gi riktig informasjon og få kartlagt de forskjellige prosjektene i Europa for å sikre oppslutningen om CCS.

En undersøkelse fra i fjor viser at rundt 1 prosent av den tyske befolkningen visste hva CCS var, mens bevisstheten i et land som Nederland har stått helt stille fra 2004 til 2008.

Storsatsing

Det er en av grunnene til at Bellona i oktober lanserte Bellona Environmental CCS Team (BEST), hvor stiftelsen skal stille med ekspertise for og utarbeide veikart for hele CCS-verdikjeden i ulike prosjekter.

Med et budsjett på nesten 70 millioner kroner fram mot 2014 er satsingen Bellonas største noen gang.

– Det er viktig å gjøre dette på en ordentlig måte og at det er andre enn industrien som gjør det. Det er vi i Bellona forberedt på, men det kommer til å ta tid. Hver enkelt sak krever forskjellig informasjon og nøye analyse av potensialet for for eksempel lekkasje, sier Hauge.

Forstår

Han har full forståelse for at beboerne i Barendrecht i Nederland, hvis kommunestyre har sagt enstemmig nei til CO2-lagring i tomme gassfelter under byen, er skeptiske til ideen.

– Mangelen på kunnskap er med på å skape frykt, og det er klart at ingen ønsker slike løsninger under sitt hus. Samtidig klarer vi ikke å løse klimautfordringene uten denne typen teknologi, sier Hauge.

– Hvordan vil dere nå ut med budskapet om at dette er trygt?

– Først og fremst ved faktabaserte studier og informasjon. Det er mange steder i Europa hvor vi er helt sikre på å finne underjordiske geologiske formasjoner hvor det er trygt å lagre CO2, sier han.

Helst under havet

Samtidig er han ikke altfor begeistret over at nederlandske myndigheter valgte et prosjekt i et boligområde som et av de første for CO2-lagring i landet.

– Vi hadde ønsket at de prosjektene som skal finne sted i Nederland, først og fremst dreide seg om lagring under havbunnen. Men vi ser at det er sikre lagringsmuligheter i land som Polen, Tyskland og flere andre steder, sier han.

Hauge legger ikke skjul på at det er store utgifter knyttet til utviklingen av CCS, men fastslår at alternativene er dyrere.

– EU-kommisjonen er klar på dette: Å løse dette uten CO2-håndtering vil bli 40 prosent dyrere enn å gjøre det uten. Det å ikke gjøre noe i det hele tatt blir aller dyrest. Til syvende og sist er CO2-håndtering en teknologi som er innenfor de kostnadsrammene vi må akseptere, hvis vi skal gjøre jobben, sier Hauge.

Les mer:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.