MARITIM

Skipsreder på nytt dømt et halvt års fengsel for miljøkriminalitet

Lagmannsretten opprettholder dommen mot skipsreder Georg Eide.

Redningsaksjon ved Feistein fyr utenfor Klepp da lasteskipet Tide Carrier fikk motorstopp i 2017.
Redningsaksjon ved Feistein fyr utenfor Klepp da lasteskipet Tide Carrier fikk motorstopp i 2017. Foto: Carina Johansen/NTB
22. mars 2022 - 15:46

Gulating lagmannsrett opprettholder dommen mot skipsreder Georg Eide, som i tingretten ble dømt til et halvt års fengsel for forsøk på ulovlig skraping av skip.

Den 56 år gamle næringslivslederen fra Sunnhordland er dømt for medvirkning til avfallseksport i strid med forurensningsloven. 

Eide ble i tingretten dømt for å yte bistand til utførselen av lasteskipet Tide Carrier, som i stedet var skipet nær ved å forlise.

Skulle til Pakistan

Lagmannsretten fant det bevist at det var bestemt at skipet skulle til Gadani i Pakistan for skraping på stranden der og at tiltaltes medvirkning ga vesentlige tids- og kostnadsbesparelser i forbindelse med utførselen av skipet.

Slik skraping omtales som beaching og er et stort internasjonalt miljøproblem.

– Som en stor sjøfartsnasjon er det viktig at norske myndigheter bidrar til bekjempelsen av dette problemet, sier politiadvokat Maria Bache Dahl i en pressemelding.

Dommen er avsagt under dissens: To dommere stemte for frifinnelse. Dommen er ikke rettskraftig.

Avfallseksport er strengt regulert i norsk og internasjonal rett. Hensikten er å forhindre at rike land sender sitt avfall til fattige land som ikke har tilfredsstillende systemer for håndtering av avfallet.

Lå i norsk fjord i ti år

To dager ut i seilasen i februar 2017 fikk skipet motorproblemer og kom i drift utenfor Jærstrendene. Miljømyndighetene nektet da skipet å forlate Norge uten tillatelse. Før seilasen hadde skipet ligget i opplag i Høylandsbygd i ti år.

Tingretten fant at Eide hadde en sentral rolle i bistanden for å få skipet av gårde, og at handlemåten var sterkt klanderverdig.

– Næringslivslederen hadde kunnskap om at skipet skulle skrapes i Asia, sa Bache Dahl da tingrettsdommen ble avsagt i 2020. 

Eide har hele veien nektet straffskyld på alle tiltalepunkter.   

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen etter kollisjonen i 2018.
Les også

Jussprofessor mener Helge Ingstad-dommen bør til Høyesterett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.