OLJE OG GASS

Skiftet bunnventiler midt på natta

Klokken tre om natta sendte Odfjell ned dykkere på Island Innovator.

Odfjell sendte ned dykkere for å plugge hull i ballasteringssystemet på Island Innovator midt på natten.
Odfjell sendte ned dykkere for å plugge hull i ballasteringssystemet på Island Innovator midt på natten. Bilde: NTB scanpix
31. mai 2013 - 14:06

Arbeidet med å gjøre riggen Island Innovator klar har tatt mye lengre tid enn planlagt.

Det er flere måneder siden den skulle operert på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Men nå var riggen godkjent av Petroleumstilsynet, og bare de siste testene gjenstod.

I helgen skulle det gjennomføres tester av ballasteringssystemet. Og Odfjell sendte dykkere ned til å gjennomføre en jobb, midt på natta.

Les også: 1000 milliarder kroner å tjene på norsk sokkel

Kritikk mot systemet

Bellona er svært kritisk til fremgangsmåten til Odfjell.

– Klokka tre i natt ble det sendt ut dykkere for å plugge i hullene i stedet for å utsette hele operasjonen. Pluggene var også av dårlig kvalitet, noe som gjorde at de gikk i stykker og vann flommet inn, fastslår Bellona-leder Frederic Hauge.

Plattformen har ikke vært i bruk før og har nettopp  ankommet norsk farvann for å bli utbedret ved Hanøytangen.

I dag skulle plattformen ut på sjøen for å gjennomføre krengetester ved å pumpe ut og inn vann i de fire plattformstagene.

Arbeidstilsynet opplyser til Teknisk Ukeblad at det ikke er noen begrensninger for når på døgnet man kan utføre dykkeoperasjoner.

– Men i henhold til regelverket skal det utarbeides en skriftlig arbeidsinstruks for dykkeoperasjonen. Instruksen skal blant annet beskrive arbeidsoppdraget, fremgangsmåten for sikker gjennomføring, de spesielle forhold som kan påvirke den aktuelle dykkeoperasjonen, hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes og de kvalifikasjoner som dykkeren må ha for sikker gjennomføring av oppdraget, sier juridisk seniorrådgiver i Arbeidstilsynet Egil Dahlen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Statoil skal bore i naturreservat

 

Odfjelll drilling sier operasjonene var i henhold til vanlig praksis.

-Arbeidet i skaftet var knyttet til utskifting av den siste av i alt 20 lenseventiler i sjøvannssystemet. Samtlige ventiler skulle skiftes ut før riggen skulle tas i bruk for boring på norsk sokkel. Utskiftingen har foregått gjennom de siste 3-4 uker ved bruk av samme metode. Dykkere setter to uavhengige plugger i inntaksrøret. Arbeidet har foregått døgnkontinuerlig på samme måte som en rekke andre oppgaver som utføres under verkstedsoppholdet, sier informasjonssjef Gisle Johansson i Odfjell.

-De øvrige ventilene er skiftet uten problemer. Ventilene som monteres er tyskproduserte og levert av et norsk selskap, sier han.

Kritisk situasjon

Bellona mener den tredje stabilitetshendelsen på norsk sokkel innen ett år viser at systemet ikke fungerer.

– Man må ha bunnventiler som virker. Vi har fått informasjon om at det var to bunnventlier det var feil med. Derfor plasserte man to plugger der for å sikre seg. Det var disse pluggene som sviktet og som gjorde at vannet fosset inn, sier Frederic Hauge.

– Dette er helt sentralt utstyr på en flytende installasjon, fastslår han.

Burde vært stanset

Plattformen burde åpenbart vært i bero inntil nye bunnventiler var klare for levering, mener Bellona.

Slik det nå ser ut, var det kjettingene som reddet riggen fra å grunnstøte ved kai. Det er alarmerende, sier Hauge.

– Men enda verre er det om disse pluggene hadde holdt helt til plattformen var på dypt vann og så blitt ødelagt. Det er all grunn til å stille spørsmål ved om plattformens konstruksjon da hadde holdt seg flytende med så mange mennesker om bord. Det gikk mange tanker om Alexander Kielland gjennom hodet mitt, da vi forstod hvor alvorlig dette kunne ha blitt.

 

Les også:

Ungarsk tips førte til Statoil-razzia

Prøver å lamme oljeproduksjon med cyberangrep

Ser på porene i stein for å få ut mer olje  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.