NYHETER

Skarv er BPs tekniske utstillingsvindu

Produksjons- og lagerskipet (FPSO) har tett samhandling med selskapets supportsenter for integrerte operasjoner i Stavanger og basen i Sandnessjøen.

Skarv FPSO er blant verdens største og mest avanserte produksjons- og lagerskip.
Skarv FPSO er blant verdens største og mest avanserte produksjons- og lagerskip. Bilde: BP
11. sep. 2013 - 07:24
Vis mer

Det er lesetilgang fra land til all informasjon, og det inkluderer over 70 000 feltsignaler på skipet.

Analoge i nær sanntid

Les også: Goliat tar siste stikk på diagnostikk

Som vi skrev i Automatisering 1/2012 er både Skarv og selskapets nye prosessplattform på Valhall-feltet utstyrt med mer instrumentering enn tidligere. Det innebærer høyere automatiseringsgrad, blant annet med mer sekvensstyring av oppstart og nedkjøring av både anlegget og utstyret.

Like viktig er det med bedre innsikt i rikets tilstand for prosessutstyret. Alle analoge signaler i kontrollsystemet AIM fra Kongsberg Maritime er tilgjengelige i nær sanntid på land via selskapets prosessdatabase og visualiseringsverktøy, Honeywell ProcessNet.

Robust rapportering

Operatørene har tilgang til rundt 70 000 signaler fra kontrollrommet.
Operatørene har tilgang til rundt 70 000 signaler fra kontrollrommet. BP
 

På tilsvarende måte blir all relevant diagnostikkinformasjon fra ventiler og instrumenter sendt gjennom softwaretuneller i Kongsberg-systemet til selskapets utstyrsdatabase, Emersons AMS. Hart, med overlagret kommunikasjon på strømsløyfene til feltutstyret, tar seg av datatransporten. AMS er selvsagt tilgjengelig på land.

I tillegg er informasjonssystemet (IMS) fra Kongsberg Maritime fullspekket med avanserte rapporter om alt fra sikkerhetsnedstenging, hendelser og statistikk.

Alle store og mellomstore maskiner blir overvåket av vibrasjonsovervåkings- og effektiviseringssystemet System1 fra GE Bently Nevada.

Les også: Martin Linge, Visund og Gina Krog får styring fra Emerson

Samler alt i SAS

Les også: Edvard Grieg-plattformen går for vanntette skott mellom prosess og sikkerhet

Selskapets oppskrift på framtidsfeltet handler om valg av det utstyret som er best egnet for fjernmonitorering. Totalt sett smaker løsningene for kontroll på anleggsintegriteten virkelig fugl, og forsvarer absolutt navnet, Skarv.

Kontrollsystemet har 12 500 fysiske signaler, fordelt på 150 noder. Det er 350 reguleringssløyfer (PID). I tillegg har systemet rundt 58 000 signaler som er tilkoplet via busser og nettverk fra undersystemer. Dette skal være det største sikkerhets- og automatiseringssystemet (SAS) som Kongsberg Maritime har levert.

SIL3-kommunikasjon

All relevant informasjon om både prosessen og utstyret på Skarv FPSO er tilgjengelig her på BPs avanserte samhandlingssenter i Stavanger.
All relevant informasjon om både prosessen og utstyret på Skarv FPSO er tilgjengelig her på BPs avanserte samhandlingssenter i Stavanger. BP
 

Det er separate nettverk for sikkerhet, kontroll og annen informasjon. Kongsbergs sikkerhetssystem kjører dual redundant nettverk på uavhengig fiberoptikk, med leverandørens Net IO sikkerhetsprotokoll. Den er sertifisert for SIL3 (Safety Integrity Level).

Kontrollrommet har to permanente operatørstasjoner. Her finner vi også en operatørstasjon for manøvrering av skipet. Den har full tilgang til prosesskontrollnettverket. Det er også to ekstra arbeidsstasjoner for igangkjøring og testing. Totalt er det nærmere 500 prosessbilder i SAS.

Les også: Valemon-plattformen blir ubemanndet konge

Det store bildet

Hovedprosessen på Skarv er fullspekket med feltutstyr som er tilgjengelig fra land.
Hovedprosessen på Skarv er fullspekket med feltutstyr som er tilgjengelig fra land. Stuart Conway, BP
 

IFE har utviklet informasjonsrike oversiktsbilder som blir projisert på storskjermen i kontrollrommet. Den er basert på flatskjermer. Her har operatørene et utvidet oversiktsbilde av prosessen. Informasjon om status for brann og gass er også på plass i bildene.

Ute på skipet har Emerson levert majoriteten av konvensjonelle prosessinstrumenter for trykk, temperatur, mengde og nivå. Endress+Hauser er valgt som leverandør av radiometriske (gamma) nivåmålinger, mens ICI Tracerco står for profilmålinger (også gamma) i separatorene. BP opplyser at valg av utstyr hovedsakelig skyldes gode erfaringer fra sine andre anlegg.

Les også: Goliat tar siste stikk på diagnostikk

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.