NETTARKIV

Skaper automatisk gode turnuser

Veslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
6. feb. 2007 - 16:43
Vis mer

– Brukeren legger inn sine preferanser og føringer, og får en optimal turnus tilbake, forteller daglig leder i Gat-Soft Bård Stranheim.

Programmet kan brukes direkte på systemene til sykehus, sykehjem og andre institusjoner innen pleie og omsorg. Stranheim sier de senere vil tilpasse systemet til andre områder der det også er behov for omfattende personalstyring.

Sintefs avdeling for anvendt matematikk har utviklet programvaren som optimerer turnusen, mens Gat-Soft har implementert Sintefs modul i sitt program og tatt seg av grensesnittet mot brukeren.Fjerner ikke alt arbeid

Blant de som har gjort erfaringer med programmet finner vi systemadministrator Gørild Brekke i Trondheim kommune.

– Vi opplever at den fungerer veldig bra. Systemet fungerer optimalt når det gjelder å skape lovlige turnuser der riktig fagkompetanse er på plass, sier hun.

Likevel fjernes ikke alt arbeidet med å generere en god turnus.

– Spesielle ønsker må legges inn manuelt. Turnusene blir ikke gode automatisk. Det kreves en innsats fra brukeren.Tilstrekkelig løsning

Seniorforsker Atle Riise i Sintef forteller om hvordan de har lagt grunnlaget for programmet ved å kombinere og implementere metoder fra deres programvarebiblioteker. Først blir det generert en turnusplan som er lovlig, deretter blir den optimert til den er tilfredsstillende god.

– Å skape løsninger som matematisk kan bevises å være optimale vil ta svært lang tid, og er derfor lite hensiktsmessig. Metodene vi bruker gir tilstrekkelig gode resultater med rimelig tidsbruk, sier Riise.

Det var Sintef som mente de hadde noe å bidra med innen arbeidsplanlegging, og så seg om etter samarbeidspartnere.

– Vi var i utgangspunktet veldig skeptiske. De som har prøvd å skape lignende programmer før har mislykkes, men Sintef overbeviste oss om at det ville fungere, sier Stranheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.