BYGG

Skanska vil kontrollere rådgiverne

KONTROLL: Skanska-sjef Geir M. Aarstad vil ha større kontroll med prosjekteringsledelsen og de prosjekterende.
KONTROLL: Skanska-sjef Geir M. Aarstad vil ha større kontroll med prosjekteringsledelsen og de prosjekterende.Bilde: Arnt Olav Hønsvik

Skanska har definert prosjekteringsledelse som en nøkkelfaktor for suksess. Nå vil Aarstad ha større kontroll med prosjekteringen enn selskapet til nå har hatt.

– Det betyr at vi enten bruker egen rådgivningskompetanse eller strategisk samarbeid med rådgivningsmiljøer. Vi er i samtaler med noen av aktørene i rådgivningsbransjen, bekrefter han.

Aarstad ser bedre kontroll med prosjekteringen som helt avgjørende for å lykkes med strategien Skanska har valgt om å bruke standardiserte løsninger i mye større grad.

– Det gir en gevinst på to til fem prosent. Hvis vi ikke tar hånd om prosjektstyringen, får vi ikke benyttet standardiserte løsninger vi kjenner, som vi har dokumentert og som passer vår kultur og byggeskikk.

Totalentreprise

Aarstad ønsker å dreie Skanska mer mot totalentrepriser.

– Det innebærer både risikoer og muligheter. Skal vi utnytte mulighetene, må vi ha kontroll på prosjekteringsledelsen, sier Skanskadirektøren. Gjennom strategiske allianser vil han knytte kontakter mot deler av rådgivningsmiljøet som han skal benytte, igjen og igjen.

Tidlig inn

I Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), som organiserer de prosjekterende, vekker Skanskas planer om å kontrollere dem lite bølger.

RIF er mer opptatt av å komme tidlig inn i prosjekteringen.

I en e-post skriver Liv Kari Hansteen at den viktigste suksessfaktoren for et byggeprosjekt er ikke entrepriseformen, men at rådgiverne kommer inn i prosessen tidligst mulig.

På den måten kan det endelige resultatet påvirkes på et tidspunkt hvor mulighetene er flere og kostnadene blir lavere enn lenger ut i prosessen.

Planlegging utgjør en marginal utgift i det totale bildet, samtidig som det har stor betydning for resultat, pris og ikke minst livssykluskostnadene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.