Åtte personer med ulik faglig bakgrunn skal hjelpe kulturminister Anniken Huitfeldt med å redusere omfanget av piratkopiering.
– Gruppen skal fungere som referanse for departementets arbeid med revisjonen av åndsverkloven. Den skal se på mulige tiltak som kan begrense den ulovlige fildelingen og samtidig stimulere til økt bruk av lovlige tjenester, heter det i en melding fra departementet.
Ekspertene
I spalten til høyre kan du se hvem som skal være med i referansegruppen, som starter opp sitt arbeid i midten av mars.
I praksis er det med andre ord ikke snakk om en ”task force” som skal slå ned på piratvirksomhet. Fagfolkene skal vurdere om ulike tiltak kan noen effekt.
Sikre rettigheter
Bakgrunnen for arbeidet ligger i regjeringserklæringen.
Her heter det at regjeringen vil gjennomgå hvordan opphavsretten, kunstnernes inntekter og rettigheter kan sikres i møte med digital spredning av kunst og kultur.
Nå som Kulturdepartementet er i gang med en gjennomgang av åndsverkloven, er fildelingsspørsmålet ett av temaene.
Lettere lovlighet
– Utfordringen er å finne løsninger som ivaretar både rettighetshavere og forbrukere, som stimulerer til lovlig bruk og reduserer omfanget av ulovlig bruk, sier Huitfeldt i en pressemelding.
– Jeg håper referansegruppen vil bidra med nyttige innspill til dette arbeidet, sier statsråden.
Industriproblem
Blant ekspertene er Gisle Hannemyr ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo. Han har spisskompetanse på personvern og informasjonsteknologi.
Foreløpig er han usikker på hva slags effekt dette arbeidet kan få.
– Men jeg er enig i at dette er et problem for industrien og som det er viktig å se på, sier Hannemyr til Teknisk Ukeblad.
Internasjonalt
– Ulovlig fildeling foregår på tvers av landegrensene. Hvilken hensikt har det å jobbe nasjonalt med dette?
– Et sted må man begynne. Vi er ikke en gruppe som nødvendigvis skal jobbe for å pushe på for å løse disse problemene, men forholde seg til en del innspill. Eksistensen av en slik gruppe betyr ikke at man ikke også kan jobbe internasjonalt, som opp mot FNs opphavsrettsorgan World intellectual property organisation, sier Hannemyr.
Dette skal gruppen gjøre:
– Undersøke om dagens muligheter for å håndheve brudd på opphavsrett på internett er tilstrekkelig. Gi innspill om mulige tiltak som kan avhjelpe eventuelle mangler. Gruppen skal i den forbindelse ta for seg hele tidslinjen fra undersøkelsesstadiet til den formelle rettslige prosessen.
– Muligheten til å lansere ”mykere” metoder for å redusere ulovlig fildeling.
På hvilke måter ulike forretningsmodeller, herunder betalingsmodeller og forholdet mellom aktørene i bransjen, kan bidra til å motvirke ulovlig fildeling.
Andre tiltak som kan fremme den lovlige handelen med kreativt innhold på Internett.
Grensene for lovlig nedlasting og fildeling, jf. åndsverkloven § 12, skal i utgangspunktet ikke vurderes.