ROMFART

Skal måle mørkets makter

29. apr. 2011 - 13:19
Vis mer

Romfergen Endeavour skulle ha vært avgårde med måleinstrumentet AMS-02 fredag , men ferden ble utsatt på grunn av problemer med det elektriske anlegget om bord. Nå er søndag 8. mai det tidligst mulige tidspunktet for oppskytning. Les mer hos NASA.



Snart skal nok et av partikkelfysikernes etterlengtede måleinstrumenter i aksjon. Denne gangen i verdensrommet, og det skal finne den mystiske mørke materien og antimaterien.

Den superfølsomme partikkeldetektoren Alpha Magnetic Spectrometer 02 skal gi oss mer innsikt i hvordan universet ble til og hvordan det har utviklet seg.

Med på Endeavours siste ferd

Instrumentet er et internasjonalt samarbeid mellom 56 institusjoner fra seks land og er bygget på CERN.

Det blir skutt opp med romferja Endeavour i kveld, når den drar ut på sin siste reise til den internasjonale romstasjonen før den pensjoneres.

Der skal den 8,5 tonn og 64 kubikkmeter store innretningen monteres og måle kosmisk stråling i mange år framover. Den skal finne svar på hva den usynlige delen av universet er sammensatt av, og hva som hente med den opprinnelige mengden antistoff fra universets fødsel.

MODERSKIPET: Det nye AMS-02-instumentet skal monteres på den internasjonale romstasjonen. FOTO: ESA ESA

Håper på sensasjon

– AMS-02 blir det største instrumentet der oppe, sier den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang.

Den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang tror AMS-02 vil gi oss mye bedre innsikt i universets opprinnelse.
– AMS-02 blir det største instrumentet der oppe, sier den svensk-norske astronauten Christer Fuglesang. Christer Fuglesang.

Han arbeider i ESA med forskningen som foregår på romstasjonen, og har stor tro på at AMS-02 skal bringe oss ny kunnskap om verdensrommets sammensetning.

– Instrumentet vil måle fordelingen av den kosmiske stråling mer nøyaktig enn noen gang før. Vi vil med stor nøyaktighet kunne se fordelingen av positroner, antiprotoner og alle mer konvensjonelle partikler. Er vi heldige vil vi kunne måle anti-heliumkjerner. Klarer vi det blir det en sensasjon, sier Fuglesang.

GIGANT: AMS-02 er en gigant. Instrumentet veier 8,5 tonn og har et volum på 64 kubikkmeter. Anneke Le Floc'h

Norsk teknologi

Den første utgaven av instrumentet, AMS-01, ble satt ut i rommet av Discovery allerede i 1998 og har gitt gode resultater. Toeren er mye større, tusen ganger mer følsom og vil øke kunnskapen om fysikken og verdensrommet.

Det norske selskapet Gamma Medica Ideas, som holder til på Fornebo, har fått et godt fotfeste i verdensrommet og har levert teknologi til flere satellitter.

– Vi har levert integrerte kretser som henter ut data fra de til sammen seks kvadratmeter store sensorflatene og forsterker dem. Til sammen har vi produsert 1500 slike forsterkerkretser som hver forsterker signalet i 64 kanaler. Vår kunde var et italiensk universitet som var ansvarlig for å bygge sensorsystemet, sier forskningssjef ved Gamma Medica Ideas, Gunnar Mæhlum.

Han forteller at dette på langt nær er en ny leveranse:

Selv om instrumentet nå er skutt opp skjedde den siste leveransen fra Gamma Medica Ideas i 2002. Det tar svært mange år å planlegge, bygge og teste slike instrumenter.

MER PRESISJON: De observasjoner som er gjort viser at universet ser ut til å inneholde 4.6 % atomer, som er byggesteinene i planeter og stjerner, og 23 % mørk materie som skiller seg fra atomer ved ikke å stråle ut eller absorbere lys. Den mørke materien er bare oppdaget gjennom gravitasjonen. 72 % av universet består av mørk energi som fungerer som en slags antigravitasjon. Denne energien, som skiller seg fra den mørke materien, er ansvarlig for den akselerasjonen i universets ekspansjon vi kan observere. Men dataene er ikke nøyaktige og det tror forskerne AMS-02 skal få skikk på.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.