MOBIL

Skal du til utlandet?

Her er noen gode tips til deg som ikke vil blakke deg på mobilregningen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. juli 2012 - 16:38
Vis mer

Nesten hvert år hører vi om ferierende nordmenn som kommer hjem til digre mobilregninger i postkassen. Det er mye dyrere å bruke mobilen din i utlandet, og selv om prisene har gått ned i det siste er det fortsatt viktig å passe på når du reiser ut.

LES OGSÅ: Billigere å bruke mobilen i utlandet (tu.no)

Det er ikke bare å ringe som koster mye penger. Også bruk av internett kan fort bli en kostbar affære. Når du ringer betaler du en minuttpris, slik at det er ganske greit å ha en viss oversikt over hvor mye du har belastet mobilregningen din. Datatrafikk er annerledes. Her betaler du nemlig for mengde, og ikke tid.

Dersom du laster ned en stor fil er dette gjerne unnagjort på et blunk, men det kan fort koste deg store summer. Og om du stadig surfer på nettet kan regningen din fort vokse seg mye større enn vanlig.

Derfor er det viktig å ta noen forholdsregler når du er i utlandet.

LES OGSÅ: Appen som regner ut tax free-kvoten din

Sjekk prisene på forhånd

Prisene for bruk i utlandet varierer fra operatør til operatør. Det var tidligere vanlig at du fikk forskjellige priser avhengig av hvilken operatør i utlandet du koblet deg til. I dag er det vanlige at du betaler samme pris uansett hvilket mobilnett du er koblet til.

Dette er dog viktig å sjekke på forhånd. Reiser du til et annet land og bruker mobilen din ukritisk kan du fort få deg en kjedelig overraskelse når neste mobilregning dumper ned i postkassa.

Her finner du utenlandsprisene til de største operatørene:

Telenor

NetCom

Chess

One Call

Tele 2

Ventelo 

Ringe og motta samtaler i utlandet

Når du ringer i utlandet er det viktig å huske på at det ikke bare koster penger å ringe ut. Også å motta samtaler koster penger.

For eksempel koster det deg 3,39 kroner minuttet å ringe til Norge fra Sverige med et Telenor-abonnement. Å motta en samtale koster deg 1,06 kroner per minutt. 

En tommelfingerregel er at det er langt dyrere å bruke mobilen utenfor Europa. Er du i USA og har Telenor-abonnement koster det 14,99 kroner å ringe Norge, og 9,99 kroner å motta samtaler. Hos NetCom er prisen for å ringe og motta samtale i USA den samme - 7,99 kroner per minutt.

Noen operatører, som Chess, operer med de samme prisene i Norden som i Norge. Dermed kan du ringe for de samme prisene som du ringer for i Norge.

LES OGSÅ: Denne appen lar deg ringe gratis

SMS og MMS

Om du sender mye SMS bør du tenke over at prisene er mye høyere i utlandet enn hjemme i Norge. Fra Spania koster det som regel under en krone per sendte SMS. Telenor tar 99 øre, mens NetCom tar 84 øre. Som hovedregel koster det ingenting å motta SMS.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

En MMS kan være et godt alternativ til et postkort. Men dette koster en del mer enn hjemme. Fra Spania betaler du 6,20 kroner hos NetCom og 6,25 kroner hos Telenor og One Call.

Mens det ikke koster noe å motta SMS i utlandet kan det fort bli dyrt å motta MMS. Mange operatører belaster nemlig en pris per mottatte melding. Hos andre betaler du for datamengden, noe som betyr at du må betale for å laste ned meldingen. Hvor mye data den inneholder vil avgjøre hvor mye dette koster.

Et godt tips er derfor å begrense bruken av MMS-meldinger i utlandet.

Datatrafikk

Den virkelig store synderen når det gjelder skyhøye mobilregninger etter en utenlandstur er datatrafikken. Siden du betaler for den mengden data du laster ned eller opp til internett kan du fort bygge flere hundrelapper på mobilregningen din bare ved å se en video på YouTube eller bruke Spotify.

Her gjelder det virkelig å passe på, og ikke minst vite hva du driver med.

Du må også huske på at dagens telefoner henter veldig mye informasjon over internett. Dersom du for eksempel mottar varsel om ny e-post automatisk er det fordi telefonen din sjekker om det har kommet ny e-post med jevne mellomrom. Husk også på at noen apper kan forsøke å koble seg til internett.

Selv om flere operatører reklamerer med lavere datapris i utlandet og mulighet for å kjøpe en gitt mengde datatrafikk er det ikke til å komme vekk fra at det er en kostbar affære å koble seg til internett på tur.

Mange operatører vil for øvrig sende deg en SMS når du passerer en viss datamengde når du er i utlandet. Dette kan være en trygghet, men husk på at det ikke gis noen garanti for at meldingen når frem til deg i tide.

Det tryggeste er uansett å deaktivere all datatrafikk over mobilnettet og bruke trådløst nettverk i stedet.

LES MER: Slik deaktiverer du mobildata på mobilen din

Dette gjelder i aller høyeste grad for land utenfor EU/EØS. Mens det i EU er satt begrensninger for hvor mye operatørene får lov til å ta seg betalt, finnes det ingen slike grenser i for eksempel Nord-Amerika eller Thailand.

For eksempel koster det 112,50 kroner per megabyte i Mexico hos Telenor, og 30 kroner per megabyte hos NetCom. Selv om sistnevnte er mye billigere er 30 kroner per megabyte i seg selv en svært høy pris.



Et kontantkort, som dette spanske Vodafone-kortet, kan være en smart investering når du er på ferie i utlandet og vil surfe med mobil eller brett.

Skaff deg et kontantkort

Dersom du vil bruke mobilen din eller nettbrettet mens du er på tur i utlandet finnes det håp. I mange land, og da særlig i Europa, er det mulig å kjøpe kontantkort for datatrafikk. Med et slikt i mobilen kan du surfe, laste ned apper og navigere med GPS uten å betale blodpris.

Det selges mange slike løsninger, hvor du kjøper et kontantkort med en viss datamengde, for eksempel 1 GB. Når du så begynner å gå tom for datamengde kan du fylle opp kontoen din med mer datatrafikk.

Slike kontantkort får du vanligvis ved å henvende deg i en butikk som selger mobiltelefoner, og forklare at du trenger et SIM-kort for å koble deg til internett. Du må vanligvis ha med deg et pass, da det i mange land kreves at telefonnummeret registerers på en bruker.

Skaffer du et slikt kontantkort kan du enkelt og greit surfe uten bekymringer.

LES OGSÅ:

Test av Google Maps Navigation

Slik deler du mobilt bredbånd


De beste abonnementene for deg som bruker mye data

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.