KRAFT

Skal bygge vindkraft for 300 milliarder

26. feb. 2009 - 08:07

StatoilHydro og Statkraft går sammen for å kapre sin del av den gigantiske vindkraftutbyggingen i Storbritannia, skriver Dagens Næringsliv.

Første samarbeid

De to norske energiselskapene samarbeider for første gang og har alliert seg med britiske Npower renewables (som eies av RWE) og Airtricity (eid av Scottish & Southern Energy) for å søke om deler av britenes planlagte utbygging av vindkraft til havs.

Konsortiet har fått navnet Forewind og har som mål å bygge ut 10.000 megawatt. Det tilsvarer 40 prosent av den tredje utlysningsrunden i Storbritannia.

Prosjektet har en samlet kostnadsanslag på 750 milliarder kroner. Det vil si at de norske kraftgigantene skal bygge vind for 300 milliarder kroner dersom de lykkes.

Store i Storbritannia

– For oss er dette en videreføring av det vi har gjort på olje og gass i mange år. Vårt mål er å bli en av de viktigste energileverandørene av energi til Storbritannia med en kombinasjon av olje, gass og vind, sier Anne Strømmen Lycke, direktør for ny energi i StatoilHydro, til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa er tildeling av soner fra The Crown Estate ventet i løpet av året, mens utbyggingen kan starte tidligst i 2015.

Vindparkene skal bygges på 20-40 meters dyp.

– Dette er i tråd med Statkrafts strategiske mål om å ta en sterk posisjon innen havbasert vindkraft. Storbritannia er et svært interessant marked grunnet gode vindressurser og støtteordninger for fornybar energi, sier Haakon Alfstad, direktør for vindkraft i Statkraft, i en pressemelding.

Statkraft satser i Storbritannia

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.