ENERGI

Sju knallharde Frp-krav før vindkraftmelding

Lokal aksept, subsidiekutt og klare krav til høyde og antall turbiner. Det er blant Frps krav til regjeringens vindkraftmelding, som trolig kommer fredag.

Frp har klare krav til vindkraftmeldingen, som trolig kommer fredag.
Frp har klare krav til vindkraftmeldingen, som trolig kommer fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
16. juni 2020 - 07:24

Lokal aksept, subsidiekutt og klare krav til høyde og antall turbiner. Det er blant Frps krav til regjeringens vindkraftmelding, som trolig kommer fredag.

– Vi må ha et endret regime som fører til mindre støy, sier Frps energipolitiker Terje Halleland til NTB.

Han mener et klarere, enklere og mer forutsigbart konsesjonssystem må på plass for å få vekk støyen som preger debatten om utbygging av vindkraft på land i Norge.

– Dagens konsesjonssystem er for dårlig, sier Halleland, og utdyper:

– Utbyggerne har fått forlenget konsesjonene sine i for mange år. Når du da kommer med en utbygging 15 år etter at konsesjon er gitt, har det blitt færre, men mye større møller. Kommunen har gjerne bygd nye hyttefelt og boligfelt, noe som gjør at vindmøllene kommer mye nærmere bebyggelsen enn det som var tenkt.

I dag gis konsesjon for 25 år.

Terje Aasland.
Les også

Snart to måneder uten lyd fra Asland – ordfører vil ha kjernekraft-svar

Sju krav

Før olje- og energiminister Tina Bru (H) legger fram sin stortingsmelding, legger Halleland nå fram sju punkter som han mener må inn i det nye konsesjonsregelverket:

  • Lokal aksept.
  • Flytte regelverket fra energiloven til plan- og bygningsloven.
  • Buffersone til bebyggelse.
  • Kutt av alle subsidier.
  • Byggestart senest fem år etter gitt konsesjon.
  • Garanti for opprydding.
  • Høyde og antall turbiner skal fastsettes i konsesjon.

Ikke veto

Flere av kravene handler om at norske lokalsamfunn i større grad må involveres i prosessene. Frp vil ikke gi kommunene et glassklart veto mot utbygging, men bruker begrepet «uformelt veto».

Halleland viser til at en del vindmølleparker går på tvers av kommunegrenser, noe som gjør et slik hardt veto trøblete. Å flytte regelverket til plan- og bygningsloven vil kunne gi større lokalt eierskap, håper han.

Frp-politikeren er også klar på at vindkraftprosjekter må være samfunnsøkonomisk lønnsomme.

– Da vil det vel ikke bli så mange nye utbygginger?

– Med den strømprisen som er i dag, vil det nok bli mindre utbygging, sier Halleland.

– Men i en normalprissituasjon vil det være fullt mulig å få det til. Etterspørselen etter fornybar kraft er økende.

Frp har ikke tallfestet hvor lang buffersonen skal være til bebyggelse, men mener en minsteavstand bør ligge i konsesjonen. Et «tak» på antall vindmøller og høyde på anlegget må inn i utbyggingssøknaden, mener Frp.

Lover bedre system

Det har det siste året vært stans i behandlingen av nye vindkraftkonsesjoner i Norges vassdrags- og energidirektorat fordi myndighetene har jobbet med å avklare hvor man kan bygge vindkraft.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Fremtidig utvikling av vindkraft på land trenger et forutsigbart rammeverk og bedre lokal og regional forankring, sa Bru i mars.

Hun vil sørge for at hensynet til beboere i nærområdet og til berørte næringsinteresser blir godt ivaretatt, og for at konsesjonsbehandlingen gjennomgås med mål om forbedringer og innstramminger.

Det har den siste tiden vært demonstrasjoner mot utbygging av vindkraft både på Haramsøya på Sunnmøre og på Øyfjellet i Mosjøen i Nordland.

Samtidig har tonen i debatten hardnet kraftig til. I helgen beskrev Bru hvordan vindkraftmotstandere ropte skjellsord etter henne og fysisk forsøkte å hindre henne fra å delta på et møte i Haugesund.

Åslaug Haga, leder i Fornybar Norge, frykter at Norge henter etter i kraftutbygging og kan bli avhengig av kraftimport i fremtiden.
Les også

Norge bygger ut langt mindre kraft enn nabolandene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.