ARBEIDSLIV

Sjokkert over statssekretæren

– Det er sjokkerende at statssekretær Rosnes heller skyter tilbake på budbringeren som forteller at norske forsknings- og universitetsmijøer ikke har så godt renommé internasjonalt, sier rådgiver Helene Fladmark i Tekna.

Bakgrunnen er analysen over verdens 200 beste universiteter, som tu.no skrev om i går.

Budbringeren er velrennomerte The Times, og analysen er en anerkjent og svært grundig undersøkelse av kvaliteten på universitetene i verden, og næringslivets, forskernes og studentenes oppfatning av dette.

Statssekretær Åge R. Rosnes (SV) i Kunnskapsdepartementet forklarte den dårlige rangeringen (kun UiO er med, på en beskjeden 138. plass) med at norske, offentlig finaniserte universiteter konkurrerer med utenlandske universiteter med høyere andel privat finansiering. Disse er ofte mer PR-innrettet, ifølge statssekretæren.

Foruroligende

– Det er foruroligende å få disse signalene, sett i lys av det skuffende statsbudsjettet i høst. Regjeringen har en formidabel oppgave i å heve kvaliteten på forskning og utdannelse ved de norske universitetene, og det er skuffende at den politiske ledelsen i Kunnskapsdepartementet ikke har noen visjoner om hvordan de skal få dette til, sier Fladmark.

Tekna-rådgiveren er naturlig nok spesielt opptatt av at NTNU ikke lenger er synlig, verken på den generelle topp 200 eller innen nisjerangeringene teknologi og biomedisin.

– Svenske, finske og danske universiteter er med på teknologiområdet. Da bør også Norges viktigste teknologiske utdanningsinstitusjon være representert, slår hun fast.

Prosess i Tekna

Fladmark forteller at det pågår en intern diskusjon i Tekna om hvilke posisjoner de skal innta i debatten om den norske universitetsstrukturen.

– De siste årene har tendensen vært å satse mer på bredde i universitetsutdannelsen, enn på toppene. Det kan hende at tiden er moden for å snu på dette nå. Kanskje vi bør satse enda mer der vi allerede er blant de beste, eller har naturlige forutsetninger for å bli det. Forskningsmeldingen peker i alle fall i den retningen, sier hun.

Hva mener du?

Er statssekretærens PR-unnskyldning sjokkerende?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.