KRAFT

Sjøkabel i nord til 27 milliarder

EKSTREMREGNING: Statnett har regnet på hva det vil koste å anlegge sjøkabel og jordkabel i stedet for luftlinje på den planlagte kraftlinjen mellom Balsfjord og Hammerfest.
EKSTREMREGNING: Statnett har regnet på hva det vil koste å anlegge sjøkabel og jordkabel i stedet for luftlinje på den planlagte kraftlinjen mellom Balsfjord og Hammerfest. Bilde: Arkiv
Jannicke Nilsen
19. mai 2011 - 15:31

TROMSØ: I kjølvannet av Sima-Samnanger ga Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) Statnett i oppdrag å utrede kostnader, fordeler og ulemper for å etablere jord- og sjøkabel på hele eller deler av strekningen til den planlagte kraftledningen mellom Balsfjord og Hammerfest.

I dag la Statnett fram en tilleggssøknad med tilleggsutredninger for 420 kV-ledningen mellom Balsfjord og Hammerfest.

Les også: Dårlig forsyningssikkerhet i nord

I tilleggsutredningene var regnestykket presentert.

Enormt beløp

"En løsning med jord- og sjøkabel for hele strekningen Balsfjord – Hammerfest vil ha en kostnad på cirka 27 milliarder kroner avhengig av løsning", skriver Statnett i utredningen.

Selv om nettoperatøren presiserer at det er knyttet usikkerhet til beregningene, er det uaktuelt å gå videre med planene.

Det blir med andre ord ikke søkt konsesjon for sjøkabel på siste del av strekningen, som tidligere vurdert.

– Må legges bort

Energi Norge er fornøyd med avgjørelsen.

– Når du får kostnader opp mot 27 milliarder kroner, er det ikke noe å lure på. Dette må raskt legges til side, sier administrerende direktør Oluf Ulseth til Teknisk Ukeblad.

Statnett slår fast at det er mulig å bygge en 420 kV kabelforbindelse fra Balsfjord til Hammerfest basert på kjente teknikker og metoder, men at dette i så fall ville blitt et ekstraordinært prosjekt som ikke ville vært driftsmessig gjennomførbart i det svake nettet, fordi det ikke kan bygges i henhold til gjeldende krav og forskrifter.

Mangler sidestykke

"Det må understrekes at kabling av dette omfanget savner sidestykke i verden", skriver Statnett i utredningen.

Den ekstremt lange kabelen ville i den foreslåtte traséen gjennom Balsfjord og Hammerfest blitt på totalt 454 km, med henholdsvis 343 km med sjøkabel og 111 km jordkabel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.