T2

Sjekk oppløsningen på dette mobilkameraet!

Vi testet Nokia Pureview 808 - med 41 megapiksler.

26. juni 2012 - 13:14

Vi vet sannelig ikke hva vi skal kalle Nokia PureView 808. Er den kamera med mobiltelefon på kjøpet, eller det motsatte?

Men du verden for et imponerende kamera den har: 41 megapiksler i en mobil er nesten ikke til å tro.

Vi fikk låne et eksemplar og har lekt oss litt med oppløsningen. Det er faktisk 41 megapiksler og ikke avansert interpolasjon det dreier seg om.

Vi har tatt bilder ut av kontorvinduet ned til døra på XXL som ligger et par hundre meter unna. Med det blotte øye er det ikke mulig å lese åpningstidene. Da må det kikkert til.

Verken Samsungs nye toppmodell SIII, eller HTCs tilsvarende OneX, kan oppløse teksten. Selv med Panasonics systemkamera GH2 med 16 MP sensor er det vanskelig å lese teksten. Her kunne vi selvfølgelig løse problemet med å zoome inn optisk, men det var ikke poenget her.

For å sammenlikne kameraene tok vi opp bildet i Photoshop og forstørret dem 500 prosent. Da kunne vi se de enkelte pikslene. Med Nokia PureView 808 derimot var 500 prosent nesten for mye. Ved 300 prosent var teksten krystallklar og struttet av oppløsning.

For å kunne behandle den enorme oppløsningen har Nokia utviklet sin egen bildeprosessor som tar jobben.

Les også: Vanntett ned til 1,5 meters dyp

Megasensor

Det er lett å se at PureView har en sensor det står respekt av.

Telefonen har en skikkelig pukkel bak som tyder på stor sensor og god optikk. Sensoren er på hele 0,83 tommer. Det er nesten 5 ganger mer sensorareal enn det som er vanlig på de nye toppmobilene med 8 MP-kameraene, og som måler 0,31 tomme diagonalt.

Det betyr også at hver piksel er i samme størrelsesorden som i vanlige toppmobiler. Ellers hadde den slitt voldsomt under dårlige lysforhold.

Vi testet kameraene i dårlig lys og foretrekker Nokias. PureView er i tillegg utstyrt med doble blitslamper som også gjør vei i vellinga. I det hele tatt får vi følelsen av at dette kameraet ligger et sted mellom et kompaktkamera og et systemkamera, selv om det ikke har utskiftbar optikk.

Les også: Dette kameraet hjelper deg med å ta gode bilder

41 MEGAPIXLER: Nokia Pureview 808.
41 MEGAPIXLER: Nokia Pureview 808. Håkon Jacobsen
 

Zoom, zoom

Vi liker også at det er mulig å zoome når man tar video i HD uten å tape oppløsning.

Den store sensoren gjør at man kan zoome inntil 4X uten at det skjer noen interpolasjon.

Den samme optiske zoomingen kan man gjøre med foto, men da blir bildet selvfølgelig redusert i oppløsning. Det ville ikke vært noe tess med for få piksler, men her er det mer enn nok å ta av.

Det er lett å fastslå at PureView 808 har et drømmekamera til mobiltelefon å være. Vi skulle gjerne hatt det om det ikke var for alt det andre som omgir det tekniske vidunderet.

Les også: Nye iPad: For en skjerm!

Symbian

Dessverre er Nokias monsterkamera utstyrt med Symbian operativsystem.

Her har ikke akkurat utviklingen vært rivende, men det bør nevnes at selv gode gamle Symbian får til det meste som de andre mobilene klarer.

Unntaket er apps hvor det finnes en del, men ikke i nærheten av det som er tilgjengelige på Android, iOS og etter hvert Windows.

Heldigvis ryktes det at Nokia har tenkt å lage en Windows Phone utgave av telefonen og i så fall har de en meget interessant kandiat. Spesielt hvis de klarer å være tidlig ute med en utgave basert på nylig annonserte Windows Phone 8.

Les også:

Mobilkameraet skal bli like bra som øyet

Slik får du gratis makro til iPhone

Snart norsk linse i mobilkameraene

Smarttelefoner for eldre  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.