INDUSTRI

Sjekk forurensningen over Beijing

Et AQI-nivå på 300 er skadelig for alle mennesker. I Beijing ble det målt 755.

Bilde: NASA
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
17. jan. 2013 - 12:51
Vis mer

Innbyggerne i Beijing har så langt i januar opplevd noe av den dårligste luftkvaliteten som er målt noen gang. Luftkvaliteten måles via en såkalt luftkvalitetsindeks/Air Quality Index (AQI), som bruker standarder laget av USAs Environmental Protection Agency.

Skadelig luft

Om nivået er over 300 er luften skadelig for mennesker selv uten kjente luftveisproblemer.

500 er egentlig "toppen" av skalaen, men lørdag 12. januar ble luftkvaliteten i Beijing målt til 755 av den amerikanske ambassaden, som har en egen Twitter-konto som automatisk legger ut målinger hver time.  For døgnet som helhet ble gjennomsnittsverdien målt til 545.

Samme kveld rapporterte også myndighetene i Beijing om potensielt dødelige nivåer av partikler med diameter på under 2,5 mikrometer, nærmere bestemt 900 mikrogram per kubikkmeter.

Luftkvaliteten var så dårlig at sykehusene i Beijing mandag rapporterte om unormalt mange som kom inn med pusteproblemer.

Les også: Her er NASAs nye superteleskop

KINA, 3. JANUAR: En god dag for luftkvaliteten over Beijing og Tianjin. Gjennomsnittsverdien på AQI-indeksen var 104 for døgnet.
KINA, 3. JANUAR: En god dag for luftkvaliteten over Beijing og Tianjin. Gjennomsnittsverdien på AQI-indeksen var 104 for døgnet.

Nye bilder

Nå har NASA publisert bilder tatt med det såkalte MODIS-(Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer)-kameraet om bord på Terra-satellitten, tatt henholdsvis 3. og 14. januar. 14. januar var luftkvalitetsindeksen 341, altså langt unna toppnivået fra lørdag, men forurensningen var likevel veldig tydelig på bildene.

Om det sist tatte bildet skriver NASA: "Bildet viser omfattende tørrdis, lave skyer og tåke over regionen. De lyseste områdene er normalt sett skyer eller tåke, som har et hint av grått eller gult fra luftforurensningen. Andre skyfrie områder har et teppe av grå og brun smog som stort sett skygger over byene under. I områder hvor bakken er synlig er noe av landskapet dekket med snø fra stormer de forrige ukene."

Forurensningsproblemet ble sannsynligvis også forsterket av et værfenomen kalt inversjon, altså at temperaturen blir høyere jo høyere opp du kommer. Det gjør at den forurensede luften blir fanget under et slags lokk av varmluft.

Du kan se bildene i full oppløsning hos NASA.

KINA, 14. JANUAR: Selv to dager etter den voldsomme forurensningen som ble målt lørdag 12. januar, ligger smog-skyen tung over Beijing. Det hviteste er riktignok skyer og tåke. NASA

Les også:

Se astronautenes ti mest legendariske bilder

Unike bilder av Norge fra verdensrommet

Kina vil bygge jernbane til Bengalbukta  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.