KRAFT

Siste sjanse for Kårstø

Ole K. Helgesen
24. okt. 2008 - 07:01

Nå har OED bedt Gassco vurdere muligheten for fremtidig CO 2-håndtering fra gassprosesseringsanlegget på Kårstø.

Anlegget på Kårstø har vært i drift siden 1985, og har utslipp på over en million tonn CO 2 årlig.

Proff holdning

– Bakgrunnen for at vi har bedt Gassco gjøre en utredning rundt dette, er at man skal kunne tenke gjennom hvilke alternativer som finnes for å få på plass CO 2-rensing. Men vi må ha respekt for de sikkerhetsmessige og driftsmessige utfordringene som er knyttet til dette. Det er verken klokt eller riktig å forandre kurs uten en profesjonell holdning til store industriprosjektene, sier Stubholt.

Står eller går

Miljøvernminister Erik Solheim sa nylig at det kanskje ikke var nødvendig å rense gasskraftverket ettersom det ikke går. Men Stubholt tør ikke å stole på at gasskraftverket på Kårstø blir stående.

– Jeg er ikke klar til å si at gasskraftverket på Kårstø ikke kommer til å gå. Dermed kan vi heller ikke bestemme oss for å legge bort CO 2-renseprosjektet, sier Stubholt.



Positiv direktør

Administrerende direktør i Naturkraft, Dag Lygre, er ikke avvisende til muligheten for å koble gasskraftverket opp mot gassterminalen på Kårstø.

– Det er fullt mulig teknisk, og det gjøres vurderinger rundt dette nå. Men det er opp til Gassco og eierne av Naturkraft om de ønsker å bruke gasskraftverket til dette. Hvis Gassco velger å fullintegrere oss, vil Kårstø-kraftverket til de grader være liv laga, sier Lygre. Han forteller at drivkraften bak myndighetenes initiativ er muligheten for store CO 2-reduksjoner. Det er mulig å oppnå en CO 2-reduksjon på en million tonn ved prosesseringsanlegget og en million tonn fra gasskraftverket.

Viktig for Europa

Brian Bjordal, administrerende direktør i Gassco, sier det blir vanskelig å slå sammen gasskraftverket og prosesseringsanlegget fordi gassforsyningene fra anlegget er viktige for Europa. Dermed kan det ikke bare stenges ned.

– Da beslutningen om å bygge gasskraftverket ble tatt, vurderte vi muligheten for en integrasjon mellom gasskraftverket og prosessanlegget på Kårstø. Dette ble ikke videreført. En viktig årsak til dette var kravet til regularitet i gassleveransene fra prosessanlegget.

Han forteller at Gassco har satt i gang en studie for å vurdere mulighetene for fangst av CO 2 fra prosessanlegget i et litt mer langsiktig perspektiv.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Må bygges om

Bellona-leder Frederic Hauge roser Olje- og energidepartementet for initiativet. Han mener prosesseringsanlegget på Kårstø er så gammelt at det må oppgraderes uansett.

– Det er ingen tvil om at anlegget må ned for omfattende modernisering. Dessuten vil nye gassfelt med høyt CO 2-innhold føre til at det må bygges infrastruktur for CO 2 uavhengig av om det kommer rensing på gasskraftverket, sier Hauge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.