INDUSTRI

SINTEF tjente fett på bedriftssalg

KAN SMILE: Konserndirektør Unni Steinsmo og SINTEF har fått penger å investere med.
KAN SMILE: Konserndirektør Unni Steinsmo og SINTEF har fått penger å investere med.Bilde: Kallestad, Gorm
Leif Hamnes
17. apr. 2008 - 13:32

Forskningskonsernets driftsresultat på 254 millioner kroner i fjor står i skarp kontrast til underskuddet på 24 millioner bare tre år tidligere.

Selv ikke en akkumulert formueskatt på rundt 30 millioner kroner for årene 2001 – 2007 greide å ødelegge det positive helhetsinntrykket.

– Vi har positive økonomiske resultater i alle våre ni forretningsområder. Det gjør det mulig for oss å satse og videreutvikle vår virksomhet, uttaler SINTEFs konsernsjef Unni Steinsmo.

Teknologi selger

Såkalte knoppskytingsbedrifter, nye selskaper bygget opp rundt SINTEF-teknologier, forklarer en vesentlig del av rekordresultatet, utdyper visekonsernsjef Reidar Bye.

– Salgene av eierandeler i knoppskytingsbedriftene Nacre AS og ResLab AS bidro alene med rundt 70 millioner av et netto finansresultat på 90 millioner kroner, sier Bye til TU.no.

Lukrativt

I juni 2007 ble Nacre AS, hvor SINTEF hadde en eierandel på seks prosent, solgt til Bacou-Dalloz, et verdensledende selskap innen personlig verneutstyr. Kjøpesummen var 750 millioner kroner, pluss inntil 90 millioner kroner ved gode resultater i 2007 og 2008. På årsregnskapet medførte salget en nettogevinst på 40 millioner kroner

Da oljeanalyseselskapet ResLab ble solgt til amerikanske Weatherford, gikk SINTEF på lignende måte 30 millioner i pluss.

– En planendring i pensjonsordningen i konsernet har også gitt et positivt utslag i regnskapet på om lag 30 millioner, forklarer han.

EU og klima

Mer enn 300 millioner kroner av SINTEFs inntekter kom i fjor fra internasjonale prosjekter, hvor EU-prosjekter alene utgjorde en omsetning på 125 millioner. Dette er en økning på 25 prosent i forhold til 2006.

EUs 7. rammeprogram for forskning og utvikling startet også i fjor, og SINTEF har ambisjon om at EU-suksessen bare skal øke i styrke. SINTEF er tungt inne i flere prosjekter, og arbeider målrettet med flere søknader, opplyser Bye.

– I tillegg har vi store forhåpninger til økt satsing på energirelatert forskning i kjølvannet av klimaforliket, sier han til TU.no.

Spytter pengene tilbake

Reglene forbyr utbyttefest av overskuddet fra SINTEF, og resultatet fører dermed til nye investeringer i ny forskning, vitenskapelig utstyr og laboratorier – sårt tiltrengte sådan.

– Det er et betydelig etterslep i forhold til behovet for nye laboratorier og annet vitenskapelig utstyr i Norge. I SINTEF skal vi ta vår del av investeringene, men det er helt avgjørende at myndighetene bevilger penger til investeringer i nasjonale forskningslaboratorier. Dette er nødvendig for å videreutvikle Norge som kunnskapsnasjon, sier Unni Steinsmo.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.