FORSVAR

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler

Verden over er folk nå mindre redde for Russland enn i fjor, men klimafrykten øker. Det viser en fersk rapport som sikkerhetskonferansen i München står bak.

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport Foto: AP / NTB
14. feb. 2024 - 07:35

To år etter invasjonen av Ukraina ser frykten for Russland ut til å dale igjen etter rekordnivået i fjor.

Det viser en rapport som arrangørene av den store sikkerhetskonferansen i München (MSC) har offentliggjort i forkant av konferansen, som starter fredag.

Da samles politiske tungvektere og statsledere fra alle verdenshjørner på luksushotellet Bayerischer Hof i sentrum av München.

I år som i fjor vil uvanlig mange være til stede. For verden blir stadig mer urolig og uforutsigbar. Russland er imidlertid ikke invitert.

Ukrainas ammunisjonslager er i ferd med å tømmes og landets styrker har fått ordre om kun å benytte 2000 artillerigranater i døgnet.
Les også

EU: Vil doble produksjonen av ammunisjon

Russisk moderasjon

Undersøkelsen er gjennomført i november i fjor blant 12.000 personer i elleve land – USA, Kina, India, Storbritannia Canada, Tyskland, Frankrike, Japan, Italia, Sør-Afrika og Brasil.

Trusselen fra Russland rangerer fortsatt høyt, og høyere enn før Ukraina-invasjonen i 2022, men sammenlignet med i fjor får alle indikatorene som er relatert til invasjonen, lavere score.

I fjor ble Russland ansett som den største faren i alle landene; i år er det bare britene og japanerne som fortsatt har Russland øverst. Blant tyskere rangeres Russland som den sjuende verste trusselen, mens italienerne har Russland på 12. plass.

– Etter at Russlands stilling stupte i fjor, har den kommet seg beskjedent, men er fortsatt lav. Rapporten signaliserer en moderasjon, men ikke et brudd, av trendene etter invasjonen, heter det i rapporten.

– Angrep kan ikke utelukkes

Om mindre frykt er til fordel eller ulempe for Russlands president Vladimir Putin, sier rapporten ingen ting om.

Samtidig har lederen av München-konferansen, Christoph Heusgen, nylig uttalt at et russisk angrep på et Nato-land ikke kan utelukkes.

– Dersom Putin ikke taper krigen mot Ukraina, må vi ta i betraktning at han kan ta Moldova eller de baltiske landene, sa han i helgen, ifølge DPA.

 NATOs Generalsekretær Jens Stoltenberg deltar på den årlige sikkerhetskonferansen i München.
Foto: Javad Parsa / NTB
Les også

Ingen planer om å sende styrker til Ukraina

Frykter terror og migrasjon

Derimot har frykten for massemigrasjon og islamistisk terror steget bratt, særlig i land i Europa og Nord-Amerika.

I både Tyskland, Frankrike, Italia og Canada er det frykten for et terrorangrep som har økt mest fra i fjor.

Dette kan delvis skyldes Hamas-angrepet mot Israel, tror forskerne bak rapporten.

Også frykten for Iran har økt betraktelig.

Cyberangrep regnes nå for den største trusselen i USA og Kina. Sørafrikanerne er på sin side aller mest redde for en økonomisk krise eller brudd i elforsyningen.

Klimafrykten øker

Samtidig har klimafrykten økt i samtlige land.

Når G7-landene ses under ett, topper frykten for ekstremvær og skogbranner lista, mens ødeleggelse av naturlige habitater er på tredjeplass.

I de såkalte BICS-landene (Kina, Brasil, India og Sør-Afrika) topper generelle klimaendringer lista, etterfulgt av frykten for ekstremvær og naturødeleggelser.

Forsvaret bør rette større oppmerksomhet mot evnen til å møte begrensede angrep og sammensatte trusler, ikke minst gjennom overvåking og beredskap, ifølge forsvarsanalysen 2024.
Les også

Forsvarsanalyse: Norge må ha en tydelig og realistisk plan for strid med russiske styrker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.