KRAFT

Siemens vil ha slutt på subsidier til solceller på bygg

Solkraftprodusenter får fast høy pris selv om strømmen har negativ verdi.

Påslaget for fornybar energi i Tyskland øker fra årskiftet, delvis som en følge av at mye uregulerbar kraft har senket spotprisen.
Påslaget for fornybar energi i Tyskland øker fra årskiftet, delvis som en følge av at mye uregulerbar kraft har senket spotprisen. Bilde: colourbox.com
Øyvind LieØyvind LieJournalist
9. des. 2013 - 12:51

Selv om de kom fra samme land, virket det som om de kom fra hver sin klode, tilhengerne og motstanderne av den tyske energiomleggingen, Energiewende, som barket sammen på en energikonferanse i regi av Norsk-Tysk-Handelskammer torsdag.

Dyrere og dyrere

Sjefen for Siemens sitt myndighetsarbeid i Tyskland, Udo Niehage, advarte i sitt innlegg mot at energiomleggingen gjør husholdningene og småindustriens energiregning langt høyere enn gjennomsnittet i Europa.

– Så lenge det dyttes stadig flere megawatt inn i systemet, med garantert feed-in-støtte som er langt over forwardprisen på kraftbørsene, vil kostnadene bare øke, sa han i sitt innlegg.

Store, kraftkrevende industribedrifter skjermes i stor grad fra de økte kostnadene.

Les også: Hydrogen fra tysk vindkraft kjøres inn i gassnettet

Solceller dyrest

Nå får tyske solcelleprodusenter en fast høy pris for strømmen selv i situasjoner hvor det produseres så mye strøm at strømmen har negativ verdi.

Solkraftanlegg som for eksempel ble satt i drift i oktober i år, får mellom 9,88 og 14,27 eurocent/kWh i sikker inntekt i 20 år, avhengig av anleggets størrelse og måten det ble bygget på.

Dette vil Siemens ha en slutt på. Isteden mener Niehage det bør gis støtte for teknologiutvikling.

– Det er meningsløst å gi feed-in-støtte til egenproduksjon av strøm på hustakene, det bør stoppes umiddelbart, sa Niehage.

Siemens er en stor aktør innenfor offshore vindkraft i Tyskland.

Les også: – Brenselceller i hus kan redde norsk gasseksport

– Unødvendig støtte

Overfor Teknisk Ukeblad utdyper han.

– De samlede subsidiene nå er om lag 20 milliarder euro per år, og 13 milliarder av dette er til solceller alene. Men solcellepaneler for eget forbruk trenger ikke subsidier lenger. I vanlige år kan man i Tyskland enkelt produsere solkraft som ligger langt under prisen for kraft fra nettet, sier Niehage.

Han mener man isteden bør bruke midlene til å støtte havvindkraft og fleksibel kraftproduksjon.  

– Noe annet vil være kontraproduktivt med hensyn til å nå målene i Energiewende. Det er meningsløst å legge alle eggene i en kurv, sier han.

Les også: Sol og vind dekket halvparten av Tysklands kraftbehov

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
På Norsk-Tysk Handelskammers energikonferanse i Oslo var det stor uenighet om Tyskland bør fortsette å subsidiere solkraft. Fra venstre Thomas Meerpohl fra Stadtwerke München (f.v.), Christian Growitsch fra Universitetet i Köln, Uwe Nestle fra orum for økologisk-sosial markedsøkonomi og Udo Niehage fra Siemens.
På Norsk-Tysk Handelskammers energikonferanse i Oslo var det stor uenighet om Tyskland bør fortsette å subsidiere solkraft. Fra venstre Thomas Meerpohl fra Stadtwerke München (f.v.), Christian Growitsch fra Universitetet i Köln, Uwe Nestle fra orum for økologisk-sosial markedsøkonomi og Udo Niehage fra Siemens.

Øker fornybarpåslaget

Fra januar økes tyske forbrukeres fornybarpåslag kraftig, fra 5,277 eurocent per kWh til 6,240 cent/kWh.

Mye av økningen skyldes nettopp at fornybarprodusentene er sikret en fast inntekt i 20 år fra sine kraftverk, uavhengig av hva prisen er på spotmarkedet. Når spotprisene synker på grunn av all den nye, uregulerbare fornybare kraften, må fornybarpåslaget økes for å dekke dette inn.

Strategidirektør Sabine Augustin i Eon Global Commodities holdt også innlegg på konferansen, og hun var enig i kritikken fra Niehage.

– Energiewende er ikke noe å være stolt av, i hvert fall ikke ennå, sa hun.

Tyskland taper ifølge Augustin den globale konkurransen fordi andre markeder, spesielt USA, har mer konkurransedyktige kraftpriser for industrien.

– Noe må gjøres. Man må få priser folk har råd til, kostnadsøkningen må stoppes. Dessuten må fornybar kraft få samme plikter som konvensjonell kraftproduksjon når det gjelder å måtte forholde seg til planlegging av produksjonen for å tilpasse forbrukernes etterspørsel, sa hun.

I Tyskland planlegges det nå et såkalt Kapasitetsmarkeder kan gjøre Statkrafts gasskraftverk i Tyskland lønnsomme for å sikre strømforsyningen når ikke sol- og vindkraften leverer.

Les også: Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom

– Feil bilde

Styremedlem i den tyske organisasjonen Forum for økologisk-sosial markedsøkonomi, Uwe Nestle, beskrev en fullstendig annerledes virkelighet enn resten av foredragsholderne.

Han advarte mot å se seg blind på hvor mye støtte som er gitt til den fornybare energien, siden den uregulerbare fornybare energien samtidig har fått prisen på spotmarkedet til å gå ned.

– Fornybar kraft senker markedsprisen i Tyskland med en cent (8 øre) per kWh, og dette bør trekkes fra fornybarpåslaget om man skal ha et riktig bilde. Det at fornybar kraft gjør kraftprisen lavere, fører samtidig til at den virker dyrere enn den egentlig er om man ser på fornybarpåslaget. Hvis man i Norge tror at den fornybare kraften er så mye dyrere som fornybarpåslaget gir inntrykk av, tar de feil, sa han.

Les også:  Statoil vil utvikle Europas største flytende vindpark

– Ingen miljøødeleggelse

Han avviste også at solkraftutbyggingen bør stoppe fordi det er dyrt.

– Det var sant for fem år siden. Men i dag er det ikke tilfelle. Den totale kostnaden for samfunnet er billigere, solkraft kan ikke vokse raskt nok. Brunkull fører til CO2-utslipp og ødelegger landet. Den bør stoppes. Det bør ikke fornybar kraft, som ikke gir noen miljøødeleggelse, sa Nestle.

Dessuten er det ifølge Nestle viktig at et land som Tyskland går foran for å få i gang utbyggingen av solkraft og dra ned prisene for solcellepaneler for andre land som kommer etter.

Nestle la også vekt på at kullkraftverkene i Tyskland hadde fått mye støtte i tidligere tiår, og at dette også bør tas med når man sammenligner kostnader mellom de ulike energislagene.

Les også:

Energikommisæren vil jobbe for norske kabler til Europas kapasitetsmarkeder

– Norge er et batteri uten tilkobling til Europas fornybarmotor

Vindkraft til havs koster stadig mer, mens solkraft blir billigere  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.