KRAFT

Sol og vind dekket halvparten av Tysklands kraftbehov

Rekord: Det har aldri vært produsert mer solkraft i Tyskland enn 24. april i år, da solcellene på det meste ga 23,1 GW.
Rekord: Det har aldri vært produsert mer solkraft i Tyskland enn 24. april i år, da solcellene på det meste ga 23,1 GW.
Øyvind LieØyvind LieJournalist
10. mai 2013 - 08:54
Vis mer

23,1 GW solkraft ble på det meste produsert i Tyskland torsdag 24. april. Det er ny rekord. Den gamle rekorden rakk imidlertid kun å bli en drøy uke gammel, og var på 22,7 GW.

Uken før ble det satt en annen fornybar­rekord. 18. april nådde vind- og solkraft­produksjonen til sammen hele 35,9 GW, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Over 50 prosent

Det var første gang på en hverdag midt på dagen­ at over 50 prosent av kraftforbruket ble dekket av vind- og solkraft, opplyser den tyske organisasjonen Internasjonalt næringslivs­forum for fornybar energi (IWR).

Kraftforbruket er høyere på hverdagene enn i helgene, og det er på det høyeste midt på dagen.

Ifølge data fra Montel produserte solkraften 19,5 GW, mens vindkraften sto for 16,5 GW. Klokka 12 den dagen var det samlede kraft­forbruket i Tyskland om lag 70 GW.

Les også: Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom

Spår flere rekorder

Senioranalytiker Blazej Radomski ved Markedskrafts avdeling i Berlin er ikke overrasket.

– Vi må venne oss til slike rekorder, sannsynligvis hvert år framover, selv om det selvsagt kommer an på været, sier han til Teknisk Ukeblad.

Markedskraft anslår nemlig at den samlede installerte solkraftkapasiteten vil øke fra 32,2 GW ved utgangen av 2012 til 54 GW i 2016 og 68 GW i 2020.

Samtidig ser de det som sannsynlig at den samlede installerte vindkraftkapasiteten vil øke fra 30,3 GW ved utgangen av 2012 til 37,7 GW i 2016 og videre til 42,8 GW i 2020.

Solkraftrekordene vil ifølge Radomski typisk komme i april, mai og juni. Senere på sommeren er produksjonen i Tyskland gjerne noe lavere.

Les også: Ledige tak ønskes leid

Uberegnelig energikilde

Selv om den subsidiedrevne fornybarboomen i Tyskland har ført til teknologi- og næringsutvikling i landet, minner analytikeren om at medaljen også har en bakside.

– Når det er overskyet og ikke blåser, trenger man fortsatt kraft. Men det er ikke lønnsomt å investere i ny gass- og kullkraft. Hvis atomkraftverkene stenges, risikerer man omfattende strømbrudd fordi den fornybare kraften er så enormt volatil, sier Radomski.

For å sikre forsyningssikkerheten i landet tror han derfor at de tyske politikerne blir nødt til å gjøre om på sitt vedtak om å stenge alle sine kjernekraftreaktorer innen 2022.

Les også: Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet

Forbilde

Tysklands statsminister Angela Merkel (CDU) har imidlertid ingen planer om å snu i atomspørsmålet.

På et møte nylig sa hun at den tyske fornybarsatsingen (Energiewende) er viktig ikke bare for Tyskland, men også som et forbilde for resten av verden.

– Vi må lykkes med Energiewende, og det er jeg overbevist om at vi vil gjøre, sa Merkel.

Les også:

Energien er like skitten i dag som i 1990

Sykehjem blir Norges største solcellepark  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.