ARKIVNYHETER

Siemens kjøper to norske subsea-selskaper

PÅ HANDLETUR: Per Otto Dyb i SIemens har kjøpt opp to betydelige aktører i subseamarkedet.
PÅ HANDLETUR: Per Otto Dyb i SIemens har kjøpt opp to betydelige aktører i subseamarkedet. Bilde: Jannicke Nilsen
Anders J. Steensen
7. mars 2011 - 11:13

Kjøpet bidrar til å styrke selskapets satsning innen subsea ytterligere, en satsning som Siemens til nå har investert flere hundre millioner kroner.

– Den fremste kompetansen Siemens har på løsninger til olje og gass er ansatt i Norge, og dette er også årsaken til at konsernet satser flere hundre millioner kroner i Norge på utviklingen av denne teknologien. Vi er stolte av vi har ansvaret for denne tunge satsningen på fremtidens olje- og gassløsninger, og er glad for å få med oss to nye selskaper for å drive denne utviklingen videre, sier administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens AS i en pressemelding.

Også eierne av Bennex og Poseidon er fornøyd med transaksjonen. – Den sterke strategiske matchen mellom Siemens, Bennex og Poseidon gjør det mulig med en raskere realisering av selskapenes utviklingsplaner, og således er transaksjonen svært positiv for både ansatte, kunder og eiere, sier partner og styremedlem Pål M. Reed i Hitec Vision.



300 nye ansatte

Poseidon har rundt 140 ansatte og konsulenter på kontorer i Stavanger og Aberdeen. Bennex har 160 ansatte fordelt på kontorer i Bergen og Kongsberg, samt i Skottland og USA. Begge selskapene blir nå en del av Siemens i Norge. Selskapene hadde i 2009 en samlet omsetning på cirka 600 millioner kroner.

– Med kjøpet av disse selskapene får vi tilført både kompetanse og teknologi som er nødvendig i utviklingen av våre løsninger for oljeproduksjon og prosessering på havbunnen. Dette gjør at vi raskere kan rulle ut våre løsninger innen subsea på det internasjonale markedet, sier Are D. Dahl som er leder for divisjonen olje og gass i Siemens.



Forlenger oljeeventyret

Oljeproduksjon ved hjelp av subsea prosessering på havbunnen er ventet å revolusjonere olje- og gassbransjen, og Siemens tror markedet vil ha en tosifret prosentvis vekst og overstige to milliarder euro innen 2020. Dette fordi denne teknologien gjør det mulig å få langt mer olje og gass ut av både nye og eksisterende brønner. Økt utvinningsgrad er for tiden et hovedmål for Norges petroleumspolitikk.

– Tiden for store og nye oljefunn på grunt vann er over, og de reservene vi sitter på reduseres hver eneste dag. Derfor har oljeselskapene behov for løsninger som gjør at hvert felt kan utnyttes bedre. Vi har eksempler på at utnyttelsesgraden av nye subsea felt kan økes fra cirka 35 til 60 prosent ved bruk av vår fremtidsrettede teknologi innen strømdistribusjon for subsea prosessering. Dette betyr at oljeeventyret kan forlenges med mange tiår, sier Dahl.



Satser tungt i Norge

Siemens har også valgt å legge hele den globale satsningen innen subsea til Norge, og har etablert et eget teknologisenter i Trondheim for utvikling av de nye løsningene. I Trondheim blir det også en egen fabrikk som skal bygge de nye undervanns kraftsystemene som skal tåle trykk ned til 3000 meters dyp.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I drift i 2012

Store og anerkjente oljeselskaper har nå innlemmet subsea-teknologien til Siemens i sine kvalifiseringsprogrammer, og Siemens har i sine planer om at de første løsningene skal være i drift om kort tid.

– Løsningene må gjennom et omfattende testprogram, for å ivareta den kvaliteten som oljeselskapene krever. Men vi ligger godt an, og planlegger å ha de første løsningene kvalifisert i løpet av 2012, sier Dahl.



Kastet kortene tidligere

Siemen har tidligere eid Kongsberg Subsea, men bestemte seg for å selge dette da subsea ikke lå i de strategiske planene til daværende SIemens. Som kjent ble Kongsberg Subsea solgt til FMC, og er i dag verdens fremste leverandør av undervannsutrusting med en omsetning på over ti millarder kroner årlig. Ed oppkjøpet av Bennex Group og Poseidon Group, så er Siemens tilbake for fullt i subseamrkedet, som er regnet som det raskest voksende marked innenfor olje og gass leverandørindustrien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.