OLJE OG GASS

Siemens fanger CO2: Utestengt i Norge – lyktes i Tyskland

Dette er EONs kraftverk Staudinger i Tyskland, der det er bygget et testanlegg for CO2-fangst. Resultatene fra renseanlegget er oppsiktsvekkende gode. Løsningen avgir ingen helsefarlige utslipp, har over 90 prosent gjenvinningsgrad og lavt energiforbruk.
Dette er EONs kraftverk Staudinger i Tyskland, der det er bygget et testanlegg for CO2-fangst. Resultatene fra renseanlegget er oppsiktsvekkende gode. Løsningen avgir ingen helsefarlige utslipp, har over 90 prosent gjenvinningsgrad og lavt energiforbruk.
Ole K. Helgesen
30. nov. 2010 - 14:52

Siemens

  • Det tyske industrikonglomerat er Europas største engineering-selskap.
  • Selskapet har tre internasjonale hovedkvarter i Berlin, Munich and Erlangen i Tyskland.
  • Hovedsatsingsområder er industri, energi og medisinsk teknologi.
  • Rundt 420 800 ansatte i 190 land.


CO2-fangst

  • CO2-fangst er første del av prosessen Carbon capture and storage (CCS). CCS er et bidrag for å bremse global oppvarming ved å fange karbondioksid (CO2) fra for eksempel kullkraftverk og lagre det i stedet for å slippe det ut i atmosfæren.
  • Dersom teknologien blir tatt i bruk på et moderne konvensjonelt kraftverk kan den redusere CO2-utslippene til atmosfæren med 80–90 prosent sammenlignet med et anlegg uten.
  • CO2-rensing krever mye energi og ville øke brenselbehovet i et anlegg med 11–40 prosent.
  • Tre ulike typer teknologi finnes: Rensing etter forbrenning, rensing før forbrenning og og forbrenning med ren oksygen.


Siemens ønsket å konkurrere om kontraktene for CO2-rensing i Norge, men de strenge tidsfristene den norske regjeringen satte på Kårstø- og Mongstad-prosjektene gjorde det umulig. Gassnova og regjeringen hadde mer tro på Akers Clean Carbons aminteknologi. Men nå har Siemens tatt ledelsen i kappløpet om å utvikle den beste CO2-fangst-teknologien.

Dette er EONs kraftverk Staudinger i Tyskland, der det er bygget et testanlegg for CO2-fangst. Resultatene fra renseanlegget er oppsiktsvekkende gode. Løsningen avgir ingen helsefarlige utslipp, har over 90 prosent gjenvinningsgrad og lavt energiforbruk.
Siemens ønsket å konkurrere om kontraktene for CO2-rensing i Norge, men de strenge tidsfristene den norske regjeringen satte på Kårstø- og Mongstad-prosjektene gjorde det umulig. Gassnova og regjeringen hadde mer tro på Akers Clean Carbons aminteknologi. Men nå har Siemens tatt ledelsen i kappløpet om å utvikle den beste CO2-fangst-teknologien. EONs Staudinger-kraftverk. FOTO: Kurt Bauer, Siemens. Kurt Bauer, Siemens

– Dette er nok et skudd for baugen for Mongstad-prosjektet. Det blir stadig mer tydelig hvor dårlig politisk håndverk som ligger bak denne prosessen. FrP er også tilhengere av å ha med norske aktører som Aker, men samtidig er det helt nødvendig å legge opp til en prosess som sikrer best teknologiutvikling. Derfor må også andre slippe til, sier FrPs energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til Teknisk Ukeblad.Regjeringen var ikke interessert

I mai 2009 skrev Teknisk Ukeblad at regjeringen burde se nærmere på hva som skjer på E.ONs gigantiske Staudinger kullkraftverk i Tyskland. Bakgrunnen for saken var rapporter om at aminteknologien kunne føre til helsefarlige utslipp og at den var lite energieffektiv.

Den gang avviste olje- og energiministeren at Siemens’ teknologi var mer verdt å satse på enn aminrenisng. Men tidligere i høst meldte regjeringen at Mongstad-prosjektet utsettes på grunn av usikkerhet rundt helsefarlige utslipp.

Samtidig som Mongstad-prosjektet blir forsinket og Kårstø-rensingen i realiteten er skrinlagt, rapporterer Siemens at testingen ved Staudinger-kraftverket har vært vellykket. Totalt har Siemens gjennomført en driftsperiode på 3000 timer med sin egenutviklete prosess for CO2 -fangst på dette kraftverket. Testfasen har pågått siden september 2009, og avsluttes nå med svært gode resultater.

Etter testfasen av en pilot for CO2-fangst i EON’s kraftverk Staudinger i Tyskland rapporterer Siemens om oppsiktsvekkende gode resultater. Løsningen avgir ingen helsefarlige utslipp, har 90 prosent gjenvinningsgrad og lavt energiforbruk. Nå skal også teknologien være aktuell på Mongstad.

KULLKRAFT: Dr. Ruediger Schneider ledet renseprosjektet på Eons gigantiske Staudinger kullkraftverk som spyr ut 8,2 millioner tonn CO2 i året. Truls Tunmo

Ingen tro på aminer

– For oss har det vært viktig at en løsning for CO2-fangst ikke introduserer et nytt utslippsproblem. Det har vi lykkes svært godt med, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens.

Kjemikerne i det tyske industrikonsernet har aldri hatt tro på aminteknologi.

– Aminteknologien er første generasjon CO2-fangst. Den er utviklet for næringsmiddel- og kjemisk industri. Det er noe helt annet å fange CO2 fra eksosgass. Derfor har vi valgt å satse på andre generasjonsteknologi, sa leder for prosjektet, Dr. Ruediger Schneider til Teknisk Ukeblad i 2009. Han fortalte at Siemens sin løsning fører til at man unngår de store helse- og miljøfarene som man får med aminer, samtidig som den er billigere og mer effektiv.

- Resultatene fra testfasen i Tyskland viser null utslipp av skadelige gasser som for eksempel nitrosaminer. Vi har også dokumentert en effektivitet av CO2 -fangsten på 90 prosent. Når vi samtidig har lykkes med å gjennomføre rensingen ved et meget lavt energiforbruk, er vi sikre på at vår løsning nå vil bli en målestokk for konkurrerende renseteknologier, sier Tomter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.