Folk må slutte å si nei til alt av fornybar energi, sier den britiske regjeringens nye energirådgiver David McKay.
Det kan føre til strømstans i lengre perioder, frykter han.
– Flere strømbrudd fra 2016
– Det er bekymring for at det ikke er nok elektrisitet fra 2016 av. Min gjetning er at markedet vil fikse dette ved å bygge ut flere gasskraftverk, som ikke er den retningen vi ønsker å gå, sier McKay, som er utnevnt til spesialrådgiver i Energi- og klimaendringsdepartementet, til BBC. – Vi bør øke utbyggingstakten for alternativene så fort som mulig.
McKay gjør det klart at han ikke snakker på vegne av regjeringen i intervjuet med allmennkringkasteren. Han trer inn i sin nye rolle den 1. oktober.
– Folk er anti-alt
Det blir ikke bare lett å utvikle ny energi når det krever noe av befolkningen, understreker professoren.
– Vi har et stort problem akkurat nå, og det er at folk er anti-alt, sier han. – Det er sterk motstand mot vind, atomkraft, folk er mot tidevannskraft i Severn Estuary (mellom England og Wales), de er mot å brenne søppel i fjernvarmeanlegg, de ønsker ikke elbiler og de er imot å isolere husene sine.
– Må bygge samfunnet
Motstanden mot fornybar energi er sterk i Storbritannia. Tidligere toppolitiker John Prescott sa i august at vindkraftmotstanderne burde få en idiotpris: Les saken her
– Vi har et stort prosjekt foran oss med å bygge samfunnet, sier McKay ifølge BBC.
Cambridge-professoren er kanskje mest kjent for sin grundige, men lettfattelige gjennomgang av hvor mye som faktisk skal til for å fase ut fossil energi som kraftkilde i det britiske samfunnet. Boka heter «Sustainable Energy - Without The Hot Air» og kan lastes ned gratis på Internett: Bokens nettside