OLJE OG GASS

– Sett Statoil fri

Statoil bør selge andelene i modne felt, mener Roger Ader i Rothschild.
Statoil bør selge andelene i modne felt, mener Roger Ader i Rothschild. Bilde: Statoil

SANDEFJORD: Administrerende direktør i den internasjonale investeringsbanken Rothschild, Roger Ader, mener den norske stat bør overta ansvaret selv for å få ut de siste, edle oljedråpene fra de eksisterende feltene på norsk sokkel.

– Staten har som mål å øke utvinningen fra eksisterende felt og lisenser, men dette krever betydelige investeringer. Avkastningen fra dette vil ikke alltid være nok for aksjonærer i selskapene, og det kan være større verdier å hente andre steder, sa Ader under et foredrag på Sandefjordkonferansens andre dag.

Hans forslag er at Statoil selger sine andeler i modne områder og infrastruktur til den norske stat.

– Hvor lenge kan Statoil møte kravene fra aksjonærer, samtidig som de administrerer de modne områdene, spør Ader.

Les også: Nordmenn liker oljeselskapene

Statlig selskap?

Han stiller spørsmål til oppfatningen av Statoil som et statlig selskap.

– Andre steder i verden er Statoil ansett som en stor, internasjonal spiller. Det ville kanskje være et gode for Norge å la Statoil bli en internasjonal spiller, og satse på dette, sier Ader.

– Den norske stat har en historie med statlig eierskap, og er derfor mer komfortable med dette. På samme måte ville det ikke vært mulig på britisk sokkel eller i USA, sier direktøren.

Helge Lund: Forsvarer Statoils dominans

Trenger mer areal

Ader mener også at Statoils dominans, sammen med mangel på nytt leteareal på norsk sokkel vil føre til at de store selskapene trekker seg ut på sikt. Derfor må politikerne arbeide med å gjøre norsk sokkel mer attraktiv.

– Det er satt i gang noen tiltak, som introduksjon av skattelette, lisensrunde med modne områder (TFO red.anm) og utvidelse av areal. Likevel har disse tiltakene kun vært til fordel for de små selskapene. Hvert år finner de store spillerne mer reserver internasjonalt enn de gjør på hele den norske sokkelen, med færre brønner boret. Norge må utvide tilbudet om attraktivt leteareal, mener Ader.

Han mener den norske sokkelen vil forbli attraktiv i nær fremtid, men flere bekymringer er ytret.

– De store spillerne er bekymret for hurtigheten i tilgangen på nytt areal, tekniske utfordringer, mangel på infrastruktur særlig for gass og forståelsen av geologien, sier Ader.

Roger Ader sier til Teknisk Ukeblad at Rothschild har som politikk å ikke ha sine medarbeidere avbildet i media.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.