OLJE OG GASS

Ser store muligheter i Brasil

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ser store muligheter for norsk oljeindustri feltene utenfor Brasils kyst.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ser store muligheter for norsk oljeindustri feltene utenfor Brasils kyst. Bilde: Scanpix
16. sep. 2010 - 09:05

Norsk offshoreindustri har åpenbare muligheter til å få kontrakter i Brasil i årene framover, mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Ministermøte

Onsdag var han i møte med sin brasilianske kollega, gruve- og energiminister Marcio Zimmermann, i Brasilia.

– Ministeren gikk veldig langt i å si at norsk leverandørindustri er i verdenstoppen og at det var selskaper han ønsket skulle delta i det enorme presalt-området utenfor Brasil, der de borer seg gjennom saltlaget og har gjort enorme funn, sier Riis-Johansen til NTB.

Presalt-området ligger utenfor kysten av Brasil og har fått navn etter laginndelingen av grunnen under havbunnen. Boringen i skjer på dyp opp mot 3.000 meter og gjennom tykke berglag.

240 milliarder dollar

I presalt-området skal det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras de neste årene investere 240 milliarder dollar.

– Det sier det meste om hva slags muligheter som ligger her, sier Riis-Johansen.

Han reiser også hjem med positive nyheter er til Statoil.

– Utenfor dypvannsblokkene kommer Brasil til å følge tradisjonell tildelingsmetodikk. For Statoil betyr det at det gir rom for utvikling av virksomheten. Jeg fikk også signaler om at Brasil ønsker et forsterket samarbeid med Norge, det vil i praksis si mellom Statoil og Petrobras, om mulighetene til å håndtere det store CO2-innholdet som er i oljen som skal tas opp fra de store dypvannsbrønnene. Der sitter jo vi i Norge på den beste kompetansen i verden, sier Riis-Johansen.

Mongstad

Under et møte med Petrobras mandag forsøkte statsråden å overtale det brasilianske oljeselskapet til å investere i teknologisenteret på Mongstad. Senteret skal teste ut renseteknologi for CO2.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Petrobras vil komme til Mongstad i løpet av kort tid, sier Riis-Johansen.

Brasil er Norges viktigste handelspartner i Sør-Amerika og et stadig voksende marked for norsk industri. Riis-Johansen mener Brasil i de nærmeste årene vil være det mest spennende området i verden når det gjelder olje og gass.

– Brasil har gjort enorme funn og har behov for store investeringer. For norsk leverandørindustri er det et potensial her som andre mer modne områder ikke er i nærheten av å ha, sier olje- og energiministeren. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.