Norsk offshoreindustri har åpenbare muligheter til å få kontrakter i Brasil i årene framover, mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).
Ministermøte
Onsdag var han i møte med sin brasilianske kollega, gruve- og energiminister Marcio Zimmermann, i Brasilia.
– Ministeren gikk veldig langt i å si at norsk leverandørindustri er i verdenstoppen og at det var selskaper han ønsket skulle delta i det enorme presalt-området utenfor Brasil, der de borer seg gjennom saltlaget og har gjort enorme funn, sier Riis-Johansen til NTB.
Presalt-området ligger utenfor kysten av Brasil og har fått navn etter laginndelingen av grunnen under havbunnen. Boringen i skjer på dyp opp mot 3.000 meter og gjennom tykke berglag.
240 milliarder dollar
I presalt-området skal det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras de neste årene investere 240 milliarder dollar.
– Det sier det meste om hva slags muligheter som ligger her, sier Riis-Johansen.
Han reiser også hjem med positive nyheter er til Statoil.
– Utenfor dypvannsblokkene kommer Brasil til å følge tradisjonell tildelingsmetodikk. For Statoil betyr det at det gir rom for utvikling av virksomheten. Jeg fikk også signaler om at Brasil ønsker et forsterket samarbeid med Norge, det vil i praksis si mellom Statoil og Petrobras, om mulighetene til å håndtere det store CO2-innholdet som er i oljen som skal tas opp fra de store dypvannsbrønnene. Der sitter jo vi i Norge på den beste kompetansen i verden, sier Riis-Johansen.
Mongstad
Under et møte med Petrobras mandag forsøkte statsråden å overtale det brasilianske oljeselskapet til å investere i teknologisenteret på Mongstad. Senteret skal teste ut renseteknologi for CO2.
– Petrobras vil komme til Mongstad i løpet av kort tid, sier Riis-Johansen.
Brasil er Norges viktigste handelspartner i Sør-Amerika og et stadig voksende marked for norsk industri. Riis-Johansen mener Brasil i de nærmeste årene vil være det mest spennende området i verden når det gjelder olje og gass.
– Brasil har gjort enorme funn og har behov for store investeringer. For norsk leverandørindustri er det et potensial her som andre mer modne områder ikke er i nærheten av å ha, sier olje- og energiministeren. (©NTB)