BYGG

Ser lysere på framtida

Tore Stensvold
18. juni 2009 - 11:33
Vis mer

Regjeringens tiltakspakker og krisemidler til kommuner begynner å gi positive utslag.

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) la i dag fram en rapport som viser at det er veldig mye ledig kapasitet, men at det er mange positive tegn på bedring i markedet.

Dropper oppsigelser

Anleggsbedriftene, som i hovedsak bygger veier og infrastruktur, har noe større ordreserver enn for et tre måneder siden og stadig færre tror de må gå til oppsigelser eller permitteringer i nær framtid.

Bedriftene rapporterer imidlertid om stadig større ledig kapasitet, men den fordeler seg ujevnt mellom deler av landet og mellom store og små entreprenører.

Mindre entrepriser

Flertallet av de ca. 19000 medlemsbedriftene i MEF har færre enn 30 ansatte. – Gjennomsnittet ligger på ca. 10 ansatte, sier administrerende direktør Trond Johannesen i MEF.

Han hadde helst sett at flere av de nye prosjektene som nå kommer etter regjeringens tiltakspakker og ekstrabevilgninger til kommunene blir splittet opp i mindre anbud. Det passer bedre for medlemmene i MEF.

Ny hverdag

– Vi har også en utfordring for mange av våre medlemsbedrifter som ikke er vant til å forholde seg til offentlige anbud. Det krever en del mer å delta i slike tilbudsprosesser. Men må de først lære det, er det nyttig for dem, sier sjeføkonomi Stein Gunnes i MEF. Oppdrag fra industrien har så godt som tørket fullstendig inn.

Ressursmangel

Et større problem for å sikre at all kapasitet i anleggsbransjen kan utnyttes, er kommunenes kapasitet og ressurser til å prosjektere og få satt i gang prosjektene.

MEF har sendt ut spørsmål til alle landets kommuner om regjeringens ekstra 4 milliarder kroner blir konkretisert i prosjekter. 61 kommuner av 333 som svarte, bekrefter at tiltakspakken har resultert i konkrete prosjekter. Svært mange svarer at de er i gang med planlegging og prosjektering, men at de har for lite tid og kapasitet.

Grunn til bekymring

- Vi er bekymret for planleggings- og prosjekteringskompetansen i kommunene, sier Johannesen.

Optimismen tilbake

Medlemmene i MEF så ikke helsvart på framtida desember i fjor heller, men nå er optimismen mye større.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I desember svarte 56 prosent av medlemmene at de så lyst på framtida. Nå i juni svarer 64 prosent at det ser bedre ut. Tilsvarende har de med negativt syn endret seg fra 44 prosent i desember til nå 36 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.