OLJE OG GASS

Sender israelsk delegasjon likevel

Israel vil sende en delegasjon til Norge for å lære om petroleumsutvinning, til tross for en kjølig respons fra norske myndigheter.
Israel vil sende en delegasjon til Norge for å lære om petroleumsutvinning, til tross for en kjølig respons fra norske myndigheter.
Maiken Ree
24. nov. 2011 - 15:36

Etter at det ble funnet store mengder gass i havet utenfor Israel i fjor, har landet vært ivrig på å utvinne sine hydrokarboner.

Det ble sendt en henvendelse fra Israels ambassade i Oslo tidligere i år, med ønske om å sende en delegasjon til Norge for å lære av den norske forvaltningsmodellen.

Utenriksdepartementet besvarte henvendelsen med referanse til den norske holdningen i forhold til havområder med uavklarte eller omstridte jurisdiksjonsforhold.

Det ble oppfattet som en kald skulder fra flere aktører.

Norge nekter å hjelpe Israel med gassfunn

Vil lære

I dag skriver den israelske ambassaden i Norge i en epost til Teknisk Ukeblad at de likevel kommer til å sende en delegasjon fra det israelske Infrastrukturdepartementet.

– Formålet er å lære fra norske erfaringer på forskjellige områder innen utvinning av hydrokarboner, og i tillegg organisatoriske og miljømessige sider av utvinningen, skriver ambassaden.

Stiller seg uforstående til Israel-avvisningen

Kan endre Israel på kartet

Ambassaden mener at den siste tids funn av gass- og oljeressurser ved den israelske kysten kan endre Israels plassering på verdens energikart.

– Norge, som Israel har vennskapelige relasjoner til, har bygget opp en meget stor erfaring når det gjelder offshoreleting og -produksjon. Norge er også ett av de fremste landene i verden når det gjelder avansert offshoreteknologi.

Ifølge ambassaden ser nå både norske og israelske myndigheter på saken, og det håpes at besøket skal finne sted allerede i løpet av første halvdel av kommende år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.