ENERGI

Nytt selskap vil bygge batterifabrikk i Narvik

Satser på etablering i løpet av få år.

– Narvik har alt. Dette har vi stor tro på at vi skal vi lykkes med, sier Jacob Stolt-Nielsen.
– Narvik har alt. Dette har vi stor tro på at vi skal vi lykkes med, sier Jacob Stolt-Nielsen. Illustrasjonsfoto: Nemo bis/Wikimedia Commons CC-BY SA 4.0
17. juni 2021 - 13:17

Et selskap som skal etableres til høsten, ønsker å bygge en batterifabrikk i milliardklassen i Narvik.

Fabrikken skal kunne etableres i løpet av få år, skriver Fremover.

Selskapet blir et samarbeid mellom Nordkraft og Stolt-Nielsen Holding. De ønsker å komme i gang med regulering av et område på Hergot ved Rombaksbrua så fort som praktisk mulig.

Stolt-Nielsen Holding AS er eid av Jacob Stolt-Nielsen og hans familie. Han forteller til Fremover at de har sett på flere ulike steder å legge fabrikken, men at Narvik peker seg ut:

– Dette er et av de få stedene som kan møte alle kravene for å få til en konkurransedyktig og bærekraftig batterifabrikk – eller flere. Narvik har alt. Dette har vi stor tro på at vi skal vi lykkes med. Ellers hadde vi ikke satset så mye penger på dette.

Kraftoverskudd og sterkt nett

Nordkraft skriver i en pressemelding at de har vært i dialog med Stolt-Nielsen Holding i en lengre periode.

Eirik Frantzen, administrerende direktør i Nordkraft, sier i meldingen at Narvik kommer ekstra godt ut på grunn av et betydelig kraftoverskudd og direkte forbindelse til sentralnettet. Det er gunstig både med tanke på strømpris og nettleie.

– I stedet for å eksportere vår grønne energi til å skape grønne arbeidsplasser i utlandet, ønsker vi å skape grønne arbeidsplasser her ressursene er, sier Frantzen. 

Tomta har også tilgang til kjøle- og prosessvann, ifølge meldingen.

Havn og tog til Europa, Russland og Kina

Stolt-Nielsen har erfaring med utvikling av havneprosjekter for industriell aktivitet, og sier det er få steder som møter alle kravene for en stor batterifabrikk.

Onsdag var Jacob Stolt-Nielsen og prosjektdirektør i Nordkraft, Jon Ingebrigtsen, på befaring på Hergot. <i>Foto:  Nordkraft</i>
Onsdag var Jacob Stolt-Nielsen og prosjektdirektør i Nordkraft, Jon Ingebrigtsen, på befaring på Hergot. Foto:  Nordkraft

– Narvik har utmerket infrastruktur, inkludert togforbindelse til Europa, Russland og Kina, og industriell havn for eksport. Vi håper kommunen og befolkningen vil ta imot prosjektet på en positiv måte, sier Jacob Stolt-Nielsen.

De to partnerne danner et nytt selskap og vil invitere med regionale, strategiske og industrielle partnere.

«Med over tusen nye batteriteknologier under utvikling, skal vi la våre strategiske partnere kartlegge og velge samarbeid og allianser med foretrukne teknologileverandører», skriver de i meldingen.

EU vil ha Norge med på laget i sin nye strategi om karbonfangst og -lagring. Det er energiminister Terje Aasland (Ap) glad for. Her sammen med EUs energikommissær Kadri Simson.
Les også

EU med ny plan for karbonfangst og -lagring – vil ha Norge med på laget

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.