IT

Selger ID-info ulovlig

BRÅK I SIKTE: Arbeiderpartiet mot røkla, med et splittet Høyre på både gjerdet og vippen. Det er kort fortalt den parlamentariske situasjonen idet krangelen om datalagringsdirektivet og et mulig EØS-veto når Stortinget.
BRÅK I SIKTE: Arbeiderpartiet mot røkla, med et splittet Høyre på både gjerdet og vippen. Det er kort fortalt den parlamentariske situasjonen idet krangelen om datalagringsdirektivet og et mulig EØS-veto når Stortinget. Bilde: Illustrasjon, Simen Håkonsen
Maria Amelie
4. aug. 2011 - 14:42

Det var lett å få tak i informasjon om hans sykdom, alder, bosted, nasjonalitet og rulleblad. Mannen fant tilfeldigvis ut av dette gjennom en venn.

Informasjonen var brent på en CD og ble distribuert på et marked i Moskva.

Billigsalg

Mannen skaffet seg en advokat, og ved hjelp av mobilkamera dokumenterte han kjøpet av CD-en med den ulovlige informasjonen.

– Informasjonen kostet 1500 rubler som tilsvarer 290 kroner. Det besto av personopplysninger om flere hundre mennesker fra samme område i Moskva, og man kunne søke gjennom det ut fra forskjellige kriterier, sier advokaten til hiv-smittede Ilnur Sharapov til den russiske avisen Vzgljad.

Vil politianmelde

Mannen selv var sjokkert og lei seg for at slike private opplysninger, spesielt om hans sykdom, så lett kunne kjøpes og distribueres.

– Min klient krever at det blir undersøkt om ansatte i kommunen misbruker sin posisjon og selger konfidensiell informasjon videre. I så fall skal de politianmeldes, sier Sharapov.

Ikke i Norge

Flere lignende saker er avslørt i Russland. Personopplysninger er lett tilgjengelig.

I Norge diskuteres stadig Datalagringsdirektivet, hvor innholdet i e-postene, samtalene eller meldingene forblir privat, mens tid, sted, varighet og mottaker skal lagres. DLD vedtatt etter maratondebatt

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, kjenner ikke til saken i Russland, men mener at dette er en av utfordringene ved Datalagringsdirektivet:

– Når det er lagret data er det alltid en fare for at de kommer på avveie og blir en vare for aktører. Men i utgangspunktet er jeg ikke bekymret for at slikt kan skje i en norsk kontekst.

DLD: Trafikkdata skal lagres i seks måneder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.