NYHETER

Seks tunneler i Vestfold oppgraderes

For 14 år siden ble en 33 km lang strekning på E18 i nordre Vestfold tatt i bruk. Siden har et skjedd mye. Seks av tunnelene må nå oppgradres for å tilfredsstille EUs krav. Fristen for å gi anbud på den jobben er satt til 21. januar.

Hillestadtunnelen er en av de seks som står for tur for oppgradering. 21. januar er datoen å merke seg for dem som er interessert i jobben. (Foto: Anders Haakonsen)
Hillestadtunnelen er en av de seks som står for tur for oppgradering. 21. januar er datoen å merke seg for dem som er interessert i jobben. (Foto: Anders Haakonsen)
11. des. 2015 - 10:29

Det er til sammen 9 tunneler på strekningen. Tre av dem er kortere enn 500 meter og berøres ikke av tunneldirektivet.

De seks som skal oppgraderes er Hanekleivtunnelen (1 742 meter), Løkentunnelen (702 meter), Hillestadtunnelen (717 meter), Bringåkertunnelen (1 129 meter), Botnetunnelen ( 1 374 meter) og Brekketunnelen (556 meter).

Fem av dem ligger i Holmestrand kommune. Hanekleivtunnelen krysser grensen mellom Holmestrand og Sande.

Oppgraderingen er prosjektert av Cowi. Praktisk alt elekrisk utstyr i tunnelene skal skiftes ut. Det eneste som blir beholdt er strålekablene og noen skilt. Det skal også utføres noe fjellsikring, og det skal etableres nye tekniske rom.

Til sammen skal det legges 174 km elektriske kabler, 46,3 km fiberkabler og 14,4 km kablebruer. Det skal monteres 6 950 lysarmaturer, 10 hovedfordelinger, 5 underfordelinger, 290 LED-skilt, 220 ITV-kameraer og 56 vifter.

Mens arbeidet pågår vil et tunnelløp være stengt. I det andre løpet blir det trafikk i begge retninger.

- Tunnelene blir tatt en etter en, bortsett fra Løkentunnelen og Hillestadtunnelen. Avstanden mellom dem er så kort at de vil bli oppgradert samtidig, sier byggeleder Øyvind Pettersen-Dahl i Region sør.

- Sør for strekningen som ble åpnet i 2001 er det tre tunneler på E18 som ble åpnet i 2008. Trenger de også oppgradering?

- Nei, de nye tunnelforskriftene kom mens tunnelene var under anlegg. De ble omprosjektert for å tilfredsstille de nye kravene, sier Pettersen-Dahl.

Tunnelene i Vestold skal være ferdig oppgradert sommeren 2017.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.