ARKIVNYHETER

Seismikken stanset

STOPPET: Mens 100 fiskere har tatt imot penger for ikke å fiske under de seismiske undersøkelsene utenfor Lofoten og Vesterålen, har 80 latt være å ta imot. Fiskebåter i aktivitet utenfor Vesterålen stoppet i dag et fartøy som skulle samle inn seismikk på vegne av Oljedirektoratet.
STOPPET: Mens 100 fiskere har tatt imot penger for ikke å fiske under de seismiske undersøkelsene utenfor Lofoten og Vesterålen, har 80 latt være å ta imot. Fiskebåter i aktivitet utenfor Vesterålen stoppet i dag et fartøy som skulle samle inn seismikk på vegne av Oljedirektoratet. Bilde: Tore Stensvold
Kjetil Malkenes Hovland
29. juni 2009 - 14:31

I dag skulle innsamlingen av seismiske data utenfor Lofoten og Vesterålen ha startet.

Men det var altfor mange fartøyer i området, ifølge Oljedirektoratet.

– Fartøyet «Geo Pacific» som skal samle seismikk i Vesterålen ligger klart, men akkurat nå kan det ikke komme inn på området på grunn av stor fiskeriaktivitet, sier Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet til Teknisk Ukeblad.

– Tar ikke kontakt

Oljedirektoratet vil ikke spekulere i om dette er planlagte aksjoner.

– Vi tar ikke kontakt med fiskerne. Det er fartøyene som håndterer det. Fiske har fortrinnsrett. Fisker du, så fisker du. Hvorfor man fisker har ikke vi rett til å spørre om, sier Melberg.

– Ikke konflikt

Kystvakten har observert 28 mindre fiskefartøyer med til sammen 66 bruk i området.

Johnny Johnsen i Kystfiskarlaget.
Kystvakten har observert 28 mindre fiskefartøyer med til sammen 66 bruk i området.AKSJONER: - En aksjon ligger i lufta blant fiskerne her, sa Johnny Johnsen i Kystfiskarlaget nylig til Teknisk Ukeblad. Seismikkfartøyene kom ikke i gang med innsamlingen av data i dag. Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen

– Ut fra posisjonene ser det ikke ut til at fiskeriaktiviteten kommer i konflikt med seismikkinnsamlingen. Det ser i alle fall greit ut med tanke på de ytterste områdene, sier lederen for kystvaktens operasjonssentral på Sortland, Lars Kjøren, til NTB.

Bellonas Frederic Hauge er i området med båten Kallinika. Han mener staten ikke har forstått hvorfor fiskerne er bekymret.

– Sokkelen utenfor Vesterålen er veldig smal. Sameksistens er et veldig vanskelig begrep. Det som skjer nå er et resultat av at myndighetene ikke helt forstår hva det er som skjer på feltene, sier Hauge til NTB.

Har varslet aksjoner

De seismiske undersøkelsene av havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen er meget omstridte blant fiskere og miljøvernere, og aksjoner har vært varslet: Les saken her

Seismikken skal fortsette helt til 9. august. Rundt 100 fiskere har tatt imot penger for ikke å fiske i områder hvor det foregår seismikk i denne perioden. 80 fiskere har ikke villet inngå en frikjøpsavtale. Frikjøpet var opprinnelig beregnet til å koste 13-15 millioner kroner.

– Det er Stortinget som har vedtatt innsamlingen av seismikk. Oljedirektoratet har fått i oppdrag å gjennomføre dette så skånsomt som mulig. Det er mange faste bruk i dette området. Oljedirektoratet foreslo derfor frikjøpsordningen for at det skulle være til minst mulig hinder for fiskerne, sier Eldbjørg Vaage Melberg i Oljedirektoratet.

Forskerne følger med KONFLIKT: - Det som skjer nå er et resultat av at myndighetene ikke helt forstår hva det er som skjer på feltene, sier Frederic Hauge i Bellona.
Forskerne følger med KONFLIKT: - Det som skjer nå er et resultat av at myndighetene ikke helt forstår hva det er som skjer på feltene, sier Frederic Hauge i Bellona.

Forskerne følger med

Fartøyet Geo Pacific skulle ha begynt de seismiske undersøkelsene i Nordland VII-feltet utenfor Vesterålen. Innsamlingen i Troms II skal utføres av Ocean Explorer, men er noe forsinket. I dette området er det ikke observert fiskeriaktivitet i dag.

Det skal også gjøres omfattende følgeforskning ved Nordland VII. Havforskningsinstituttets forskere på fartøyet Håkon Mosby skal studere hvor skremt kommersielle fiskearter blir av seismikken, og hvor lang tid det tar før fisket normaliseres etter skytingen. Fem fiskefartøyer skal prøvefiske før, under og etter de seismiske undersøkelsene.

Dette er ifølge Oljedirektoratet verdens største prosjekt av dette slaget, og prisen er på 25 millioner kroner. Men dersom seismikken ikke skjer, får man heller ikke forskningsresultater.

Koster 410 millioner

Total pris for de seismiske undersøkelsene er 410 millioner kroner. Kartleggingen danner grunnlaget for forvaltningsplanen som skal behandles på nytt i 2010.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.