BYGG

Se den ekstreme oppussingen av universitetet

Statsbygg har rehabilitert Domus Media.

11. nov. 2014 - 20:04

Statsbygg har rehabilitert vestfløyen i Domus Media på Universitetsplassen i Oslo. I en ny film ser man hvordan en gammel bygningskropp fikk moderne undervisnings- og kontorlokaler.

Domus Media og de fire andre sentrumsbygningene ved Universitetet i Oslo har vært gjennom en omfattende rehabilitering. Domus Medias østfløy ble tatt allerede i 1994, universitetsaulaen stod ferdig i 2011, mens vestfløyen er klar nå.

– Det har blitt et kjempebra resultat. Balansegangen mellom bruk og bevar har vi greid å ivareta, sier prosjektleder Jørgen Waack Viken i Statsbygg.

Les også: Post-it-lapper ga hus med null byggefeil

Bevaring og modernisering

En av de største utfordringene har vært å få på plass de teknologiske løsningene samtidig som man har bevart det gamle.

– Hvis du ser over oss her, er det elektriske trekkerør og sprinkelrør. Og det er ikke mer plass enn det høyst nødvendig må være. Gutta slåss vel nesten litt om plassen for å få fram sakene sine. Det setter høye krav til nøyaktighet i prosjektering, sier prosjektdirektør Lars Prestegård i Statsbygg i filmen som nå er laget.

Innimellom den gamle strukturen er det lagt installasjoner for elektrisitet, varmeanlegg og ventilasjon. Det ble laget en egen bunker for ventilasjon og diverse elektriske løsninger. Alt man ser av bunkeren i dag er en kloss i bakgården, der luften trekkes inn.

Les også: Posthuset kan få 4000 kubikkmeter is i kjelleren

Vestfløyen på Domus Media er pusset opp.
Vestfløyen på Domus Media er pusset opp.

Heis og original maling

I tillegg har Statsbygg fått lov av Riksantikvaren til å rive den gamle trappen i vestfløyen, slik at det kunne bygges en moderne trapp og heis, slik at alle kan ta seg frem i bygget.

Det har også vært jobbet grundig med å finne frem til byggets opprinnelige farger.  Kulturminnekartleggeren har skrapet seg gjennom de mange malingslagene, for å finne riktig fargekode.

Statsbygg har også også bestemt at de skal beholde de opprinnelige tregulvene i fem rom.

De fem universitetsbygningene på Karl Johans gate er Domus Bibliotheca, Domus Media (m/ Universitetsaulaen), Domus Academica, Professorboligen og Gymnastikkbygningen.

Statsbygg bestemte seg for å beholde det originale tregulvet i fem rom. Det betydde at hver og en planke måtte tas opp, det elektriske anlegget legges på plass, for så å legge gulvet på plass igjen.
Statsbygg bestemte seg for å beholde det originale tregulvet i fem rom. Det betydde at hver og en planke måtte tas opp, det elektriske anlegget legges på plass, for så å legge gulvet på plass igjen. Snøball
Les også:

Et synkende Bjørvika kan stoppe Oslos nye superstasjon  

Slik kan Høyblokka bli et moderne miljøbygg

– Profesjonelle kunder bestiller produkter som var vanlige rundt første verdenskrig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.