T2

Se Bergen i gigapikselformat

BERGEN: Superfotograf Eirik Helland Urke har besøkt Bergen med sin gigapikselteknikk.
BERGEN: Superfotograf Eirik Helland Urke har besøkt Bergen med sin gigapikselteknikk.
21. mai 2010 - 10:39

Teknisk Ukeblad har tidligere vist frem et 110 megapiksel stort bilde av hovedstaden, samt et interaktivt VR-foto fra toppen av den høyeste krana på byggeplassen ved Oslo S.

Bergen

Nå har fotopionér Eirik Helland Urke besøkt Bergen, og resultatet er et 4,8 gigapiksel stort bilde tatt fra Ulriken for snaue to uker siden, samme dag som det var Grand Prix-konsert på festplassen.

Man kan dermed se en viss ansamling av mennesker der.

Åpne bildet i større vindu

Dårlig vær

Urke har flere ganger tidligere prøvd å ta gigapikselbilde av Bergen fra Ulriken, men da har været i vestlandsbyen vært for dårlig til å få et godt resultat.

Bildet er sydd sammen av 750 mindre bilder ved hjelp av programmet Gigapan Stitch og deretter behandlet noe i Adobe Photoshop.

Kameraet som er brukt, er Canon EOS 5D Mark II, og objektivet et 70-200mm L IS II. Bildene er tatt med panoramastativ, og opptakene er gjort sekvensielt fra venstre mot høyre, ovenfra og ned.

Selve opptaket tok rundt en time, mens prosesseringen, gjort på en Mac Pro med 14 GB RAM og disk-raid, tok rundt et døgn.

Nye rutiner

Urke opplyser til Teknisk Ukeblad at det tar rundt tre kvarter å gjøre én enkelt operasjon i Photoshop med dette bildet, som for eksempel å åpne eller lagre. Men det går raskere og raskere.

– Tidligere har jeg brukt flere uker på disse bildene, men det går stadig raskere etter hvert som det kommer nye teknikker, programvare og rutiner, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.