ARKIVNYHETER

Satser 4 milliarder i Afrika

MERSMAK: TrønderEnergis første vannkraftverk i Afrika ligger i Uganda pg er ferdig alt i høst. Nå vil TrønderEnergi inn i selskapet SN Power AfriCA sammen med BKK, og eierne skal bruke 700 millioner dollar innen 2015.
MERSMAK: TrønderEnergis første vannkraftverk i Afrika ligger i Uganda pg er ferdig alt i høst. Nå vil TrønderEnergi inn i selskapet SN Power AfriCA sammen med BKK, og eierne skal bruke 700 millioner dollar innen 2015. Bilde: Norfund
Kjetil Malkenes Hovland
29. juni 2009 - 14:04
Vis mer

BKK og Trønderenergi ønsker å bli medeiere i SN Power AfriCA, som satser på vannkraft i Afrika og sentral-Amerika.

Eierne er enige om å satse 700 millioner dollar (ca. 4,4 mrd. kroner) i selskapet innen 2015. SN Power og Norfund er også eiere i selskapet.

Afrika kan bli et industrieventyr for kraftbransjen, sa Norfund til Teknisk Ukeblad nylig: Les saken her

BUGOYE, UGANDA: Her bygger TrønderEnergi et vannkraftverk på 13 MW. Nå kan flere andre norske kraftselskaper følge etter, ifølge Norfund.
BUGOYE, UGANDA: Her bygges et 13 MW vannkraftverk. Nå kan det bli mange flere slike, noe norsk kraftbransje kan tjene godt på. Norfund

– Store muligheter

– Vi tror det er store muligheter i de nye områdene vi nå går inn i, sier Wenche Teigland, konserndirektør Energi i BKK ifølge en pressemelding. – BKK skal være en aktiv eier, og vi ønsker også å bidra med våre egne folk i prosjekter for SNP AfriCA.

TrønderEnergi åpner et 13 MW vannkraftverk i Bugoye i Uganda i høst, det første store prosjektet i Afrika sør for Sahara på ti år. Prosjektet ble til etter et samarbeid med Norfund, og blir levert i tide og innen budsjett. Nå har trønderne tydeligvis fått mersmak.

– Vi er svært tilfreds med at vi som et stort og solid regionalt energiselskap nå kan gå sammen med andre sterke og kompetente norske energiselskap og bidra til at det blir bygd ut vannkraft i utviklingsland, sier konsernsjef Rune Malmo i TrønderEnergi. – Da vil vi både kunne spre risikoen og sørge for utvikling av egen kompetanse i samarbeid med et profesjonelt miljø med erfaring fra internasjonale investeringer innen vannkraft.

– Konkurransedyktig kraftmiljø

Selskapet SN Power er et redskap for Norfund og Statkraft til å bygge ut fornybar energi i u-land. Statkraft økte sin eierandel fra 50 til 60 prosent ved nyttår, og opprettet datterselskapet SN Power AfriCA.

– SN Powers suksess viser at det norske kraftmiljøet er konkurransedyktig i utlandet, sier Einar Stenstadvold, adm.dir. i SN Power AfriCA.

Norfund er fornøyde med å kunne bygge opp en større satsing på fornybar energi i den norske kraftbransjen.

– Sammen har vi skapt et unikt og slagkraftig cluster, sier Norfund-direktør Kjell Roland. – Ny fornybar energi vil bidra til fattigdomsreduksjon og økonomisk vekst i Afrika og Sentral-Amerika, og tjener globale klimamål. Samtidig har moderselskapet SN Power vist hvor lønnsomme slike investeringer kan være.

Verdensbanken positiv

Elektrisitetssektoren i Afrika trenger investeringer på 40 milliarder dollar i året, ifølge Verdensbanken. Så langt blir det bare investert 11 milliarder dollar årlig.

Verdensbanken skal satse opp mot en milliard dollar i Afrika sør for Sahara i 2009, og det er en dobling på noen få år. Her er det gode muligheter for norske selskaper.

– Man kan få brukt kompetansen sin. Spesielt norske selskaper har gode muligheter innen vannkraft og fornybar energi, sa Jamal Saghir, Verdensbankens direktør for Energi, vann og transport, til Teknisk Ukeblad nylig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.