NETTARKIV

Sats på bølgekraft

21. mars 2002 - 12:38

gassutvalget

Gassutvalgets rapport til olje- og energiministeren sier at det vil ta rundt 10 år med forskning før vi har CO 2-frie gasskraftverk og da til en pris som er høyere enn vindkraft.

Det sikreste og beste blir da å eksportere gassen som i dag og konsentrere forskningen om fornybare energikilder.

Her er mye ugjort. Vannkraftressursene våre kan fortsatt bygges ut ved å satse på små vannkraftverk. Med større politisk vilje kan vi skaffe mange TWh på denne måten. Varmepumper er et alternativ som baserer seg på kjent teknologi og store mengder energi kan spares. En kritisk gjennomgang av energibruken vil også bidra. Hvorfor ikke slå av halvparten av gatelysa mellom 24.00 og 06.00?

For tradisjonelle vann- og vindkraftverk er kWh-prisen i dag relativt kjent, men for en viktig energikilde som bølger er vi i en fase der vi trenger realistiske forsøk for å få gode data. Denne energikilden er den mest interessante av de fornybare energiressursene, der energitilgangen er stor og teknikken forholdsvis enkel.

Hvorfor er det slik at gasskraftverkene får milliarder i støtte, men kommer det en søknad om noen millioner til bølgekraft er det tommelen ned? Noe av forklaringen ligger nok i maktstrukturene i samfunnet, der fornybare energikilder ikke har sterke kapitalkrefter i ryggen. Vi trenger politikere som både tror på fornybare energikilder og som er villig til å bidra med penger.

For en brøkdel av gasskraftmidlene vil vi få bølgekraft inn på nettet. Vindmølleindustrien i Danmark sysselsetter i dag rundt 16000, og er en industri i vekst. En lignende utvikling vil vi få for bølgeenergi og Norge burde være med i konkurransen. De som har de beste løsningene vil høste gevinst i form av arbeidsplasser, ren energi og skatteinntekter.

Bølgepumper er en god løsning, men også bølgekraftverk av typen skråplan synes lovende. For begge variantene har vi gode tekniske løsninger i Norge.

Det er vanskelig å godta, men det er bare å innse at interessen for fornybare energikilder er liten i Norge, og kan hende er det så enkelt som at denne type energi er i konkurranse med naturressursene på kontinentalsokkelen, og dermed uinteressant.

Ånund Ottesen,

Ulsteinvik

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.