KARRIERE

Sår tvil om ingeniørmangel

INGENIØRMANGEL: NITOs president Marit Stykket mener kommunene sliter med å fylle ingeniørstillinger med kompetent arbeidskraft.
INGENIØRMANGEL: NITOs president Marit Stykket mener kommunene sliter med å fylle ingeniørstillinger med kompetent arbeidskraft. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
27. jan. 2011 - 16:01

NITOs behovsundersøkelse for 2011 viser at kommunene har problemer med å finne kompetente søkere til ingeniørstillingene. Den samme undersøkelsen viser at de tror problemet vil bli enda større i løpet av de neste tre årene.

Behovsundersøkelse

– NITOs behovsundersøkelse går ut til arbeidsgivere som ansetter ingeniører i kommunal, statlig og privat sektor. Hele 66 prosent av arbeidsgiverne i kommunene mener det er vanskelig eller svært vanskelig å finne kvalifiserte ingeniører, hevder NITO.

– Norske kommuner er spennende arbeidsplasser. Problemet er at de sliter med omdømmet og at det ikke finnes nok ingeniører, sier NITO-president Marit Stykket i en pressemelding.

– Konsekvensen blir at kommunene må leie inn konsulenttjenester på områder som kommunen strengt tatt kunne tatt hånd om selv. Det sier seg selv at dette blir dyrt for kommuner som allerede har en presset økonomi, sier Stykket.

Ikke på finn.no

Et søk på finn.no antyder ikke at det er ingeniørmangel i kommunal sektor. Der er det, per 27.01.11, kun 98 ledige ingeniørstillinger i hele offentlig sektor, som er langt mer enn kommunene.

I privat sektor er det derimot mer enn 2700 ledige ingeniørstillinger.

Det tyder ikke på at kommunene sliter, hvis de da ikke har gitt opp å lyse ut ingeniørstillingene.

Lav turnover

I KS, kommunenes sentralforbund, er ingeniørmangelen ukjent.

– Vi har en gjennomsnittlig turnover hvert år på 11 prosent av arbeidsstokken. For ingeniørene er tallene bedre, vi mister åtte prosent og får inn ti prosent, sier seniorrådgiver Eirik Solberg.

Han refererer tall fra 2009. Tallene fra 2010 er ikke klare før i mars.

– Generelt er vi ikke kjent med at kommunene sliter med å fylle ingeniørstillinger, men det kan være vanskelig for enkelte, sier Solberg.

Han trekker frem enkelte grisgrendte kommuner og kommuner som må konkurrere med store ingeniørtunge private bedrifter.

Det har ikke lyktes tu.no å få noen kommentar fra NITO i ettermiddag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.