IT

Samsung-ingeniør avslører hvordan de tenker

 

Enorm: Samsung vil ikke si om deres nye 110 tommer Ultra HD TV kommer til Norge, men lillebror på 85 tommer burde klare seg for de fleste. Lydanlegget er bygget inn i den spesielle rammen.
Enorm: Samsung vil ikke si om deres nye 110 tommer Ultra HD TV kommer til Norge, men lillebror på 85 tommer burde klare seg for de fleste. Lydanlegget er bygget inn i den spesielle rammen. Bilde: orv
11. jan. 2013 - 19:28

Det meste på CES er godt forberedte uttalelser som kunder og presse fôres med. Men Samsung har gjort det til en vane å fortelle litt mer til noen få teknologijournalister. Teknisk Ukeblad fikk være til stede på et avlåst rom med en røslig vakt utenfor.

– Vi vil gi dere en litt mer utfyllende forklaring på hva vi har gjort av forbedringer i modellene som kommer ut over året, sa ingeniør David Young og presiserte at her kom det ikke på tale å ta opp kameraet.

Forbedret LCD-linje

– Det folk vil merke mest i de nye toppmodellene våre er den kraftige forbedringen av smart-TV grensesnittet, og at det hele går svært mye raskere unna takket være en ny firekjerneprosessor, sa Young.

Samsung har organisert smart-TV-grensesnittet med fire ulike startskjermer, helt klart inspirert av smartelefoner. De er organisert i tema og man vipper dem lett frem og tilbake med en veldig god fjernkontroll som har tommelstyreflate. I tillegg er det forbedret tale- og bevegelseskontroll for de som foretrekker det.

Selve skjermen har også fått en teknisk gjennomgang. Et av problemene med skjermer som belyses av LED-lamper som sitter langs kantene bak skjermen er at det slipper gjennom litt lys i de aller mørkeste områdene. Det merker man ikke til vanlig, men når man ser på en film i bredformat og får en sort stripe over og under, blir den mørkegrå.

– Vi har jobbet lenge med dette problemet, og det har ikke vært så lett å løse som man skulle tro. Men nå har vi klart det ved å skru av lamper som gjør at de ikke skinner innover og lyser opp dette området. Resultatet er at stripene blir helt kullsorte, sier Young. – I tillegg har vi forbedret kontrastegenskapene på panelene slik at vi både kan øke den ytterligere og gi brukerne bedre kontroll over innstillingene.

Les også: Snart kan TV-ene bli billigere

Mye bedre plasma

Selv om salget av plasmaskjermer faller kraftig fra år til år, fortsetter Samsung å utvikler dem. De er litt billigere enn LCD og noen liker fargegjengivelsen til plasma bedre.

– Årets modeller er et veldig stort teknologisprang, sa Young, og viste oss den nye 65 tommeren ved siden av fjorårsmodellen. Det var svært tydelig at den både hadde dypere svart og mye mer lysstyrke.

– Ingen LCD-TV kan konkurrere med dette sortnivået som er et resultat av en helt ny prosessteknologi. De små lysgropene i panelet er mye dypere enn tidligere og vi har utviklet en ny og bedre kontrastfilm på utsiden som til sammen gir mye mindre lyslekkasje. Resultatet er at vi har kuttet restlyset i sort til en fjerdedel og da er det nesten umulig å se det selv i et mørkt rom. I tillegg er panelene opptil 2,5 gang lysere enn før. Det gjør at vi kan ta innpå LCD, selv om de vil fortsette å ha høyere lysstyrke, sier han.

Ultralyd

De nye kjempe-TV-ene med Ultra HD oppløsning var kanskje noe av det mest spektakulære på CES. Samsung har valgt å montere selve skjermen inn i et slags stativ, som man kan like eller ikke.

– Lyden er en viktig grunn til at vi har valgt denne designen. Inne i denne rammen har vi skjult høyttalerne og i tillegg er både 85- og 110-tommeren utstyrt med to subwoofere på baksiden, sa Young og ga oss en smakebit.

Og jo da. Dette er den beste innebygde TV-lyden vi noen gang har hørt - med veldig god margin. Men stort er det, og noen vil nok heller foretrekke et hjemmekinolydanlegg som kan gi enda bedre lyd om man bretter lommeboka ektra godt opp.

– Disse modellene kan også by på en annen godbit. I stedet for å ha alle tilkoblingene på baksiden har vi utviklet en liten ekstern boks. Her sitter det en HDMI-svitsj og de andre tilkoblingene. Til og med tunerne sitter inni her. Den kan man gjerne sette i et skap og koble til alle de andre spillerne og dekoderne. Det eneste som går til TV-en er denne tynne kabelen, sa Young.

CES 2013: Sony lanserte OLED-TV med UltraHD

For stort?

De fleste vil nok mene at en 85 tommer TV er alt for stor. Men vi satt tre meter unna og fikk en fantastisk opplevelse. Ganske annerledes enn den vanlige ja.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Dette er et dypdykk i lyd og bilde som bare må prøves. Ultra HD-oppløsningen kommer virkelig til sin rett på kort hold, men vi er selvsagt spent på om den lovede, svært avanserte skaleringsteknologien som skal lage UltraHD av vanlige HD-sendinger, holder hva den lover. Det vi så var i hvert fall imponerende.

En annen, kanskje ikke helt bagatellmessig sak, er prisen som ikke er klar ennå. Men hvis den skal på markedet til sommeren, som ryktet sier, får vi nok høre den snart. Vi tipper rundt 150 000 for 85-tommeren.

OLED

Mens LG har begynt å selge sine OLED-TV-er i Korea og har lovet leveringer til Nord-Amerika og Europa i andre kvartal har ikke Samsung sagt annet enn at de snart kommer med verdens beste OLED-TV.

– Så vidt jeg vet skal den på markedet før sommeren, sier Young. Vi vil ikke slippe den før den er perfekt. Den TV-en dere ser her er ganske forbedret fra den vi viste i fjor og nå nærmer vi oss produksjonsstart.

Han innrømmer at det ikke bare har vært selve den nye skjermteknologien som har vært utfordringen. Det vanskelig er å få et høyt produksjonsutbytte i den nye prosessen. De aller fleste panelene har det vært feil på og må kastes.

– Men slik er det med all elektronikk og dette kan vi.

Young avkrefter at Samsung tenker å lansere modeller med passiv 3D.

– Det ville ta bort en av de store fordelene folk vil få med de nye OLED-TV-ene. Ved å bruke briller med innbygget trådløs lyd kan folk samles rundt TV-en og se hver sitt program. OLED svitsjer tusen ganger raskere enn LCD og brillene kan isolere to programmer fra hverandre. Hadde vi brukt passiv 3D, som blander bildene i annenhver linje, ville vi både halvert oppløsningen og fått problem med lyden.

Vi fikk demonstrert hvordan brillene med en knapp ved øret lett byttet mellom to programmer uten at vi fikk noen forstyrrelser fra det andre. Perfekt for par med hver sin ide om hva man vil se på TV.

Forbedret: Samsungs mye F8000 serie som skal overta for dagens 8000 serie har fått en solid overhalding av smart-TV-grensesnittet. I tillegg har de puttet en en firekjerne prosessor for å få opp farten på det og de har klart å tyne litt mer bildekvalitet ut av den. Det er salgsjef for TV i Samsung Paal Jansen svært godt fornøyd med og tor at mange nordmenn kommer til å se nøye på denne 75 tommeren når den dukker opp på vårparten.
Vi fikk demonstrert hvordan brillene med en knapp ved øret lett byttet mellom to programmer uten at vi fikk noen forstyrrelser fra det andre. Perfekt for par med hver sin ide om hva man vil se på TV.Forbedret: Samsungs mye F8000-serie som skal overta for dagens 8000-serie har fått en solid overhalding av smart-TV-grensesnittet. I tillegg har de puttet en en firekjerneprosessor for å få opp farten på det og de har klart å tyne litt mer bildekvalitet ut av den. Det er salgsjef for TV i Samsung Paal Jansen svært godt fornøyd med. Odd R. Valmot

Andre saker fra CES 2013:

Norske Silje vant prestisjetung teknologipris  

Panasonic viste fram gigantisk nettbrett

Denne alt-i-ett-maskinen blir til et Android-brett

LG utvider UltraHD-sortimentet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.