Samordna opptak: IT stjeler søkere fra ingeniørutdanningen

De som starter på petroleumsstudier nå, får gode jobber, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Samordna opptak: IT stjeler søkere fra ingeniørutdanningen
Færre søker seg til NTNU i år. Bilde: Gorm Kallestad / Scanpix

Antall søkere til teknologiutdanningene faller litt i år, sammenlignet med i fjor. Totalt sett er det 13.728 førstegangssøkere til de ulike utdanningsretningene innenfor teknologifag, og det er litt færre enn i fjor.

Samtidig øker søkningen til IT-utdanningene.

Lise Lyngsnes, president i Tekna, mener fallet i søkningen til blant annet ingeniørutdanningene kan skyldes en lekkasje til IT-studiene.

– Nå tror jeg det har vært IT som har vært så hypet at vi har glemt å reklamere for de andre ingeniørfagene. Når man fokuserer veldig på et område, går det ned et annet sted, sier Randeberg.

Færre søkere til NTNU

Ved NTNU har antallet primærsøkere falt med nesten fire prosent sammenlignet med i fjor. 

Randeberg mener lærestedene har en jobb å gjøre med å fortelle studentene at det er jobb å få etter studiene.

– Det er synd at vi ikke klarer å selge inn realfagene godt nok, for det er mange spennende yrker å få innenfor det, sier Randeberg. 

Hun synes økningen til IT-fager er gledelig, også at det er en ny økning i antallet kvinnelige søkere. Andelen kvinner har steget fra 24 til 26 prosent. 

– Det er en veldig positiv trend. Da ser vi at digitalisering er noe alle snakker om, og det får de som skal søke studiene med seg, de ser at det virker spennende.

Stusselige petroleumstall

Antall søkere til petroleumsstuder har falt jevnt og trutt etter oljekrisen. Også i fjor, da arbeidsmarkedet begynte å se lysere ut,  gikk søkertallene ned. 

I år er tallet litt stusselige 69 søkere ved petroleumsstudier totalt.

– Det er en utfordring for den bransjen. De som starter på de utdanningene nå, de får gode jobber, sier Randeberg.

Nå ansetter bransjen igjen, men Randeberg  mener bransjen må bli bedre på å kommunisere at det er jobber å få i den andre enden. Men hun tror ikke oljen blir liggende under havbunnen fordi det mangler folk.

– Teknologiutdanningene er fleksible. De kommer til å rekruttere fra et bredt spekter av bakgrunner. 

De maritime utdanningene

De maritime næringene anser at de skal ha en vekst på seks prosent i år.

– Havet er Norges framtid, og der kommer vi til å trenge kompetanse. Det kan fort være der det nye ingeniøreventyret finner sted, med alt som skjer i havbruk og på energiområdet. Det er bokstavelig talt et område som er i vinden, sier Randeberg.