KRAFT

samarsamarJapansk kjernekraftverk stenges

Atomkraftverket Hamaoka blir stengt i minst to år mens utbedringene pågår.
Atomkraftverket Hamaoka blir stengt i minst to år mens utbedringene pågår. Bilde: Reuters/Scanpix
9. mai 2011 - 13:57

Det japansk kraftselskapet Chubu Electric sa mandag ja til regjeringens forespørsel om å stenge et av sine kraftverk inntil det er bedre sikret mot tsunamier.

Hamaoka-verket ligger 200 kilometer sørvest for Tokyo og svært utsatt til for jordskjelv.

Stor sjanse

Regjeringens egne eksperter har regnet seg fram til at det er 87 prosents fare for et jordskjelv med en styrke på 8 de neste 30 årene i dette området.

Fredag ba derfor statsminister Naoto Kan om at anlegget blir stengt inntil det blant annet er bygget en høyere mur for å verne mot en tsunami. Det vil ta rundt to år å gjennomføre sikringstiltakene.

Chubu hevder selskapet fortsatt vil klare å levere strøm, selv til sommeren når bruken av klimaanlegg legger stort press på strømforsyningen. Chubu leverer strøm til viktige industriområder, blant annet mange av Toyotas bilfabrikker.

– Trygt og stabilt

– Ved å stenge kraftverket skaper vi store problemer på kort sikt for området der anlegget ligger, men også for kunder og eiere, sier president Akihisa Mizuno i Chubu Electric.

– Men å gjennomføre tiltak for å styrke sikkerheten vil være et grunnlag for å kunne fortsette å produsere trygg og stabil atomkraft på lang sikt, og det vil til slutt være en fordel for våre kunder, sa han.

Kraftforsyningen i Japan er fra før redusert etter ulykken ved atomkraftverket Fukushima Daiichi. Kjølesystemet ved anlegget brøt sammen etter jordskjelvet og tsunamien 11. mars, og det førte til radioaktive utslipp til luft og til havs. Det arbeides fortsatt med å få kontrollen på dette kraftverket.

Lekkasje

Mandag opplyste også et annet kraftselskap, Japan Atomic Power, at det har vært en lekkasje av radioaktiv gass fra Tsuruga-anlegget vest i landet. Utslippet skal ha vært svært lite, og blir derfor ikke ansett å være noen miljøtrussel.

Selskapet sier det nå har som regel å offentliggjøre alle slike uregelmessigheter, uansett hvor små de er.

– Dersom vi ikke offentliggjør det og informasjonen slipper ut fra et annet sted, vil det i dagens klima se ut som vi dekker over det, sier selskapets talsmann Koji Otake.

Uklar energipolitikk

Ulykken har fått regjeringen til å endre sin energipolitikk, medgir regjeringens spesialrådgiver Goshi Hosono.

Kritikerne mener det kan skade økonomien dersom ikke regjeringen legger fram en tydeligere politikk på området.

– Vi kan basere oss på varmekraftverk på kort sikt, men det øker utgifter og utslipp, sier seniorøkonom Yasuo Yamamoto ved forskningsinstituttet Mizhuho.

– I framtiden er vi usikre på hva regjeringen ønsker å gjøre. Jo lenger usikkerheten om kraftforsyningen fortsetter, jo flere selskaper vil vurdere å flytte produksjonen utenlands.

Omkring 30 prosent av kraften som produseres i Japan, kommer fra kjernekraftverk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.