IKT

Samarbeider i tre dimensjoner

De som samarbeider om konstruksjoner, kan nå sitte ved PC-en sin og jobbe sammen over landegrensene.

CADView-3D gir alle samarbeidspartnerne tilgang til det samme tredimensjonale datagrunnlaget. Alt fra mekaniske sammenstillinger til fabrikktegninger kan betraktes over internett.

For et år siden kjøpte Oracle Assentive Solutions som hadde spesialisert seg på ingeniørsamarbeid over nettet. I Norge har Techno Cad jobbet med den tidligere utgaven av programvaren siden den først ble introduserte for snart fire år siden. De vil nå fortsette som Oracles partner.

Over nettet

CADView-3D er et klient-serverbasert system der serveren bearbeider originalmodellene og produserer en ny fil som kan streames (sendes i en datastrøm) til PC-er over nettet.

Istedenfor å sende over hele modellen, sendes bare det utsnittet som trengs for å generere skjermbildet på PC-ene. Informasjonen sendes over som et sett triangler som klientprogramvaren fyller ut med riktig tekstur.

Moderne PC-er med 3D-grafikkort kan beregne grafikken i sanntid. Det er mulig å kjøre klientene selv på en 64 kbit/s bitrate, men på store konstruksjoner vil det gå tregt. Skal det flyte uten stopp, bør linjen kunne levere en Mbit/s eller mer.

- At originaldataene konverteres til et format som kan streames og betraktes, er en sikkerhetsfaktor fordi man slipper å utveksle originaldataene, sier sivilingeniør i Techno Cad, Ole Magne Kvindesland. Det er også mulig å begrense hva klientene skal kunne se av konstruksjonen.

Kontruktørene må ofte forklare en konstruksjon for kunder og andre. Når avstanden er stor, kan det være vanskelig på grunn av reisetid og fordi programvaren gjerne befinner seg på stasjonære arbeidsstasjoner. Ifølge Kvindesland opphever CadView de geografske begrensningene.

Fleksibelt

Programmet kan jobbe på flere måter. Den klienten som har kontrollen, kan bruke musen til å reise gjennom konstruksjonen og demonstrere den for de som ser på. Da vil alle de andre se det samme bildet på skjermen.

En annen måte er at to eller flere klienter veksler om å ha kontrollen, slik at de kan diskutere konstruksjonen. De forskjellige klientene kan også se konstruksjonen fra ulike sider, og da vil serveren beregne et utsnitt til hver av dem. Hvor mange klienter som kan bruke systemet samtidig, er avhengig av regnekraften til serveren.

Statoil har gjennom flere år skaffet seg erfaringer med CADView-3D i Åsgard- prosjektet. - Vi vurderer å bruke CADView-3D integrert i andre løsninger for teknisk anleggsinformasjon, men det kommer an på hvilken avtale vi kan få med Oracle, sier fagleder for teknisk informasjon i Statoil, Kjell Røysland.

Uavhengig

Et problem konstruktører i ulike selskaper møter når de skal samarbeide, er at de benytter forskjellige DAK-programmer. CADView-3D bruker et streamingformat som kan produsere på basis av de aller fleste DAK-plattformene.

Avanserte DAK-programmer lagrer konstruksjonen som en samling intelligente objekter. Streamingformatet tar vare på denne logikken og kan presentere den for klientene. CADView kan også brukes til å sette sammen konstruksjoner som er laget i ulike DAK-programmet slik at de kan betraktes som en sammenstilling.

Totalt er det solgt 40.000 tredimensjonale DAK-seter her i landet, og de fleste kan utveksle informasjon over nettet med den nye programvaren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.