KRAFT

Samarbeid om CO2-fangst på Kollsnes

VIL RENSE: På Kollsnes i Øygarden kommune produserer BKK i dag kraft og varme basert på spillgass fra Gasnors LNG fabrikk. CO2-utslippet er litt over 24.000 tonn per år.
VIL RENSE: På Kollsnes i Øygarden kommune produserer BKK i dag kraft og varme basert på spillgass fra Gasnors LNG fabrikk. CO2-utslippet er litt over 24.000 tonn per år. Bilde: Statoil
Mona Sprenger
6. mai 2011 - 10:06

CO2 og saltvann skal bli til veisalt og soda ash, som blant annet brukes til produksjon av glass, skriver BKK i en pressemelding.

Industriell bruk

På Kollsnes i Øygarden kommune produserer BKK i dag kraft og varme basert på spillgass fra Gasnors LNG fabrikk. CO2-utslippet er litt over 24.000 tonn per år. Det tilsvarer utslippene fra om lag 10 000 biler som kjører 15 000 kilometer i året. Dette utslippet skal EnPro nå ta imot og bruke industrielt.

– Vi utnytter i dag en avfallskilde i vår produksjon av energi. Et godt miljøprosjekt blir enda bedre med CO2-fangst. EnPro har en spennende teknologi, og BKK er glad for å bidra i et samarbeid som på sikt kan gi store klimagevinster, sier Wenche Teigland, konserndirektør Energi i BKK.

Teknologien er testet

EnPro har et demonstrasjons-, utviklings- og testsenter i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

– Teknologien, som er en etterforbrenningsteknologi, har blitt fullt ut testet for CO2-håndtering i over ett år, og produktene er blitt analysert og sertifisert av et internasjonalt laboratorium til å ha høy og kommersiell akseptabel kvalitet, sier Christian Theiste, daglig leder i EnPro.

UENIG: Konserndirektør Wenche Teigland i BKK mener Norge trenger utenlandskabler både av hensyn til forsyningssikkerheten og fordi Norge kan tjene mye på å eksportere til utlandet.
KLIMAGEVINST: EnPro har en spennende teknologi, og BKK er glad for å bidra i et samarbeid som på sikt kan gi store klimagevinster, sier Wenche Teigland, konserndirektør Energi i BKK. Jannicke Nilsen

Lavt energibehov

– Vi er et norsk selskap og synes det er spennende å få muligheten til å hente teknologien hjem og demonstrere CO2-reduksjon i industriell skala, sier Theiste.

Sammenlignet med dagens to produksjonsmetoder av soda ash, er EnPro-prosessen gunstig ifølge pressemeldingen. Både anleggskostnader så vel som energiforbruk per tonn soda ash produsert er lave. Med EnPro-prosessen er det ingen biprodukter, slik som klorin eller ammoniakk, og energibehovet for å drive prosessen er lavt.

95 prosent reduksjon i

EnPro-prosessen vil ha en netto-reduksjon av CO2 punktutslipp på Kollsnes på over 95 prosent.

Det globale forbruket av soda ash er estimert til å øke med opptil 5 prosent per år frem til 2015. Denne økningen er, blant annet, drevet av økende glassproduksjon, såpeproduksjon og vannbehandling i Kina, Sør-Øst Asia, India og Sør-Amerika. I det globale CO2-regnskapet vil EnPro prosessen også ha en betydelig effekt.

Ferdig i 2013

Produksjonsanlegget vil bli satt i drift tidlig i 2013. Det skal da kunne produsere for salg over 40.000 tonn soda ash og over 45.000 tonn veisalt per år. I tillegg vil det bli produsert ferskvann. Anlegget er beregnet til å koste 70-80 millioner kroner.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.