KRAFT

Saksøkes av Statnett

LEKRE OG FAGRE: - Samtidig som de kjører rettsaker mot oss, kommer de og gjør seg lekre og fagre i forbindelse med nye utbygginger, sier ordfører i Kvinesdal kommune, Odd Omland.
LEKRE OG FAGRE: - Samtidig som de kjører rettsaker mot oss, kommer de og gjør seg lekre og fagre i forbindelse med nye utbygginger, sier ordfører i Kvinesdal kommune, Odd Omland. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
25. okt. 2010 - 13:31

– Samtidig som de kjører rettssaker mot oss, kommer de og gjør seg lekre og fagre i forbindelse med nye utbygginger av 420 kV linjer og kabelforbindelser i kommunen, sier ordfører i Kvinesdal kommune, Odd Omland.Uenig i takst

Han viser til at kommunen har mottatt søknad om spenningsoppgradering og utenlandskablene NorNed II.

– Da Statnett kom til oss og ville bygge NorNed, sa de at det dreide seg investeringer i en størrelsesorden 2,3 milliarder på land. Halvparten av disse investeringene ville gå til anlegget. I samsvar med vanlig praksis engasjerte vi fagkyndig takstmann, forteller Omland.

Taksten ble satt til 720 millioner kroner. Taksten inkluderer en reservetransformator og byggelånsrente, som utgjør om lag 100 millioner i takstgrunnlaget.

TIL SAK: Statnett er uenig i taksten av NorNed-anlegget og går til sak mot Kvinesdal kommune.
TIL SAK: Statnett er uenig i taksten av NorNed-anlegget og går til sak mot Kvinesdal kommune. Mona Sprenger

Tapte i høyesterett

– Statnett er ikke enige i at dette skal inngå i taksten og gikk til retten. Der startet de med å kreve innsyn i de juridiske vurderingene det var vist til i vårt første vedtak hvor transformatoren og byggelånsrenten var inkludert. Det satte saken om eiendomsskatten på vent.

Statnett tok innsynssaken helt til høyesterett. Det tok to år.

– Her tapte de enstemmig. Statnett ble pålagt å betale kommunens saksomkostninger.– Problematisk

Nå skal saken om eiendomsskatten i gang i november, og Omland regner med at denne saken også havner i høyesterett.

– Det betyr at det vil gå fem år før vi får en godkjent takst på anlegget. Det føler jeg er problematisk. Dette skaper en usikkerhet spesielt siden de nå vil i gang med spenningsoppgradering og NorNedII. Hva er det kommunen sitter igjen med, spør ordføreren.– Handler om prinsipper

– Dette handler om å få avklart hvilke prinsipper som skal gjelde for slike anlegg, når det er avklart betaler vi vår eiendomsskatt med glede, sier konserndirektør i Statnett, Gunnar Løvås.

Han viser til at Statnett betaler betydelig eiendomsskatt på de anleggene de allerede har i kommunen.

– Dette er en tvist som det er prinsipielt viktig å få avklart og som vil få stor betydning for bygging av andre anlegg, sier Løvås, som forsikrer om at dette ikke er en prestisjesak for Statnett.

– Vi ønsker ikke å ha en tvist med kommunen. Vi ser på Kvinesdal som en våre viktigste vertskommuner, som vi ønsker å ha et godt forhold til. Men vi ser ingen andre måter, som vi kan komme frem til en løsning på. Vi må følge de reglene som gjelder, for å få det avklart.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.