ARKIVNYHETER

Saint Gobain: Investert 500 millioner de siste årene

Anders J. Steensen
15. apr. 2011 - 08:39

EYDEHAVN: Saint Gobain Ceramic Materials har investert betydelige beløp i de gamle fabrikkbygningene til Arendal Smelteverk. I til dels kronglete gamle industribygg er det installert et helt nytt anlegg for produksjon av silisiumkarbidfragmenter til bruk i partikkelfiltre og til bruk i saging av solcellewafere i solcelleindustrien. Kornstørrelsen som produseres er mellom 3 og 15 mikrometer.



Nesten diamant

Tradisjonelt har silisiumkarbid, som er meget hardt, nesten som diamant, blir brukt til slipeskiver som smergelskiver og pussepapir. I tillegg brukes det i ovnsmøbler for keramikk og porselen fordi det tåler høy temperaturer uten å deformeres. Etter hvert er det andre bruksområder som gir vekst i etterspørselen etter silisiumkarbid. Det er i partikkelfiltre for dieselmotorer samt i den stadig økende solcelleindustrien.



Kjernekompetansen er i Norge

Virksomheten i Eydehavn er ikke over selv om smelteverket ikke lenger er i drift her. – All smelting av silisiumkarbid gjøres ved anlegget i Lillesand. Der foregår også all forskning og utvikling samt prosjektering av de anleggene vi trenger her for å kunne lage de produktene vi selger, forteller driftsjef Heine Østby.

I alt har Saint Gobain 11 fabrikker verden over som produserer silisiumkarbid. All forskning og utvikling av disse anleggene gjøres fra kontorene i Lillesand. – Det er her kjernekompetansen ligger, sier Østby.



Sika

Selve smeltingen foregår i en såkalt Ackesonovn som ble utviklet rundt 1900. Silisiumkarbid lages under høy temperatur, opp til 2800 grader celsius, fra råstoffene kvarts (SiO 2) og lavsvovelholdig petroleumskoks (C). Under den høye varmen dannes SiC – silisiumkarbid – gjennom krystalliseringsprosess via gass-/faststoff-reaksjon. Det er et hardt materiale i krystallform som er grønt dersom kvartsen er ren. Silisiumkarbid fra Saint Gobain har merkevarenavnet fra Arendal Smelteverk, Sika.



Hadde bygningene

Saint Gobain valgte å investere i nytt produksjonsutstyr ved anlegget i Eydehavn. Årsaken var at her hadde de en bygningsmasse som var intakt. – Dette var et viktig moment fordi det vanligvis er dyrt å sette opp bygg. Her kunne de bruke eksisterende bygningsmasse, forteller Østby.

Investeringen ble gjort for å møte den økte etterspørselen i markedet for solcelle. Dette markedet øker og etterspør et stabilt og høyt volum av finmalt Sika. – Eydehavn som industri levere videre i beste velgående. Vi har økt bemanningen fra 90 til 120 personer. Vi er avhengige av rekruttere kompetanse for å møte framtiden krav, sier Heine Østby.



Må være i verdensklasse

Saint Gobain har produksjon verden over. Det gir et godt grunnlag for å sammenlgne de norske bedriftene med de utenlandske. – Vi må alltid konkurrere internt. Derfor arbeider vi kontinuerlig med forbedringer og kompetansebygging, ser på nye arbeidsmetoder mot målet World Class Manufacturing, sier produksjonssjef Betty Åsheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.