SAHARA FOREST PROJECT

Sahara forest project vurderer å bygge i Australia

Med hjelp fra Yara.

Slik kan et større Sahara Forest Project-anlegg i ørkenområder se ut.
Slik kan et større Sahara Forest Project-anlegg i ørkenområder se ut. Bilde: Sahara Forest Project
Øyvind LieØyvind LieJournalist
29. nov. 2016 - 08:43

De har gjort ørkenen "grønn" i Jordan, og skal gjøre det samme i Qatar. 

Nå skal Sahara Forest Project også undersøke mulighetene for å produsere mat, ferskvann og fornybar energi i den tørre jorda ved byen Karratha i delstaten Vest-Australia.

Mulighetsstudien skal koste om lag 550.000 australske dollar, eller om lag 3,5 millioner norske kroner. Regningen for studien deles mellom Yara, delstaten Vest-Australia, byen Karratha, Yara og Sahara Forest Project.

Avtalen om samarbeidet skal signeres på en konferanse i Perth i Australia tirsdag.

– Vi er svært glade over å få bli med Yara og lokale og statlige myndigheter for å se om vi kan virkeliggjøre vårt unike og innovative system for grønne teknologier for første gang her i Australia, sier Kjetil Stake i Sahara Forest Project i en pressemelding.

Studien skal undersøke hva som vil trenges av infrastruktur, hvordan anlegget vil se påvirke miljøet og samfunnet, og evaluere lønnsomheten i å drive intensiv landbruksproduksjon på den tørre jorda i Karratha.

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt Sahara Forest Projects anlegg i Qatar og Jordan, og hvordan de bruker saltvann til å gi kjølige og fuktige vekstforhold for grønnsaker. Resultatet er at ørkenområder kan gjøres om til fruktbar jord.

Kraftlinje til 5,5 mrd: - Som å bygge firefeltsvei og bare åpne det ene feltet

Samarbeid med Yara

Sahara Forest Project har inngått avtale om å se på muligheten for å bygge i Australia. Fra venstre: Vinod Patel i Yara Pilbara Fertilisers; borgermester Peter Long i Karratha; minister for regional utvikling i Vest-Australia, Terry Redman; visepresident Kjetil Stake i Sahara Forest Project; teknologidirektør Pierre Herben i Yara; fabrikksjef Rob Stevens i Yara Pilbara; administrerende direktør Terry Hill i Pilbara Development Commission. <i>Foto: Sahara Forest Project</i>
Sahara Forest Project har inngått avtale om å se på muligheten for å bygge i Australia. Fra venstre: Vinod Patel i Yara Pilbara Fertilisers; borgermester Peter Long i Karratha; minister for regional utvikling i Vest-Australia, Terry Redman; visepresident Kjetil Stake i Sahara Forest Project; teknologidirektør Pierre Herben i Yara; fabrikksjef Rob Stevens i Yara Pilbara; administrerende direktør Terry Hill i Pilbara Development Commission. Foto: Sahara Forest Project

Yara har allerede samarbeidet med Sahara Forest Project i Qatar, og ønsker nå å studere om løsningene kan danne grunnlaget for matproduksjon på kommersiell basis i nærheten av gjødeselsfabrikker i regionen Pilbara, hvor Karratha ligger.

– Yaras kjernevirksomhet er å gi bærekraftige løsninger for økt matproduksjon og et renere miljø. Vi er glade for å støtte dette prosjekter, og å bidra med vår industrielle erfaring og kunnskap om næringsstoffer for å redusere gapet mellom den fremtidige etterspørselen og ressursbehovet, sier teknologidirektør Pierre Herben i Yara i pressemeldingen.

Les også: Her får vindmøllene penger for å skru seg av

Ferdig neste år

Arbeidet med mulighetsstudien starter allerede denne uken, og skal etter planen avsluttes i november neste år.

Målet er at studien skal gjøre teknologien moden for utrulling i stor skala.

Sahara Forest Project skal være en karbonnegativ løsning. Anleggene drives nemlig med fornybar energi, og mer CO2 skal fjernes fra atmosfæren enn det anlegget slipper ut.

– Pilbara-regionen har blant de beste solressursene i verden, og den spennende saltvannsinfrastrukturen og tilgjengelig land er svært interessant for oss, sier Stake i Sahara Forest Project.

Professor: EU kan spare 100 mrd. euro i året på å droppe gass til oppvarming

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.